VUČIĆEVA POSETA UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA

VUČIĆEVA POSETA UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA: Tači jedva preživeo odbijanje predsednika Srbije; Danas on i Haradinaj ćute

Tanjug | 08. septembar 2018. 17:41 > 19:23 |

Svi mediji na albanskom jeziku u Prištini i u Tirani prenose informacije o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i citiraju njegove reči da je jezero Gazivode od posebnog značaja za Srbe i Albance

Foto: Printskrin Koha Ditore

Dok prištinski mediji danas izveštavaju o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, predstavnici privremenih organa u Prištini, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, povukli su se iz javnosti, a na posetu su se indirektno osvrnuli na društvenim mrežama, ne pominjući ni posetu, ni Vučića.

Tako je Haradinaj poručio da „Kosovo i njegov narod poštuju pravnu državu u svom teritorijalnom integritetu“, kao i demokratske vrednosti, te da „uverava“ da će svaki pokušaj ugrožavanja tih osnovnih principa, „za koje će se naši ljudi žrtvovati, biti poražen“.


Prištinska Bota sot je ranije danas objavila da je Tači „jedva preživeo“ Vučićevo odbijanje da razgovara sa njim juče u Briselu, a danas, kažu, dok Vučić na severu KiM obilazi Gazivode, Tači „spava“.

 

Tači je, međutim, na svom Fejsbuk profilu napisao da se pitanje volje građana triju opština juga centralne Srbije o pripajanju Kosovu može rešiti, te poručio: „Ne smemo biti robovi zloglasnog Aleksandra Rankovića, već treba da radimo na ispravljanju istorije“.

Koha je prenela i da je Vučić građanima koji su ga dočekali poručio da će ga više voleti od Slobodana Miloševića, jer je Srbija pod njegovom vlašću dala više sredstva Zubinom Potoku.

 

Ako su oni i bili uzdržani, potpedsednik kosovske vlade Enver Hodžaj nije oklevao: posetu predsednika Srbije Gazivodama uporedio je sa odlaskom Slobodana Miloševića na Gazimestan i dodao da su „slike odatle – slike sramote i šovinizma“, te zaključio da Vučićev dolazak pokazuje da Evropska služba za spoljne poslove, Federike Mogerini, „promoviše antievropsku politiku na Balkanu“.

 

Primećuju i da posetu Vučića prati veliki broj novinara.

KTV je prenela da je predsednik Vučić poručio da će obići svaki deo severa KiM, te da je poručio da je unapređenje odnosa sa Albanci neophodno i da je neophodno je da je vreme da Srbi i Albanci razgovaraju sa više poštovanja.

BEĆAJ: I KOSOVSKI PARLAMENT I TAČI IZGUBILI LEGITIMITET

Profesor prištinskog univerziteta Behljulj Bećaj ocenio je danas da su i kosovski parlament i Hašim Tači izgubili legitimitet kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom.

Foto Tanjug

Bećaj je rekao da se kosovo nalazi u „jednoj suludoj situaciji“, gde je izgubljen legitimitet svih političkih faktora i kosovskog parlamenta, kao i Hašima Tačija, budući da je on nosilac procesa dijaloga u ime KiM.

Sama činjenica da se podigla tolika buka oko prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na KiM je dokaz, kaže Bećaj za Prvu tv, da su sedmogodišnji dogovori bili zapravo farsa, laž i obmana.

„I u ovom kontekstu treba da se preispita celokupan tok, ukoliko želimo da sagledamo racionalno, normalno taj proces koji se odvijao do sada“, dodao je..

Govoreći o temi korekcije granica, Bećaj kaže da nije suština u „granicama, odnosno teritorijama“, koje su bile uzrok sukoba, već je suština problema u tome da se koriguje politika u okviru tih granica i tih teritorija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *