VULIN: Migovi iz Rusije stižu do kraja godine

Ministar odbrane Aleksandar Vulin govorio je za Pink o naoružavanju srpske vojske i odbrambednoj politici Srbije.

Foto: www.mc.rs

Osvrnuvši se na nedavnu posetu Rusiji, Vulin je rekao da sve ide po polanu i da će migovi u Srbiju stići do kraja godine.

– Dugoočekivani migovi stižu do kraja godine. Kad kažem dugo očekivani ne mislim na period od prethodnih šest meseci kada je isporuka dogovorena, već na to da se decenijama nismo naoružavali – rekao je Vulin.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić bio prvi ministar odbrane koji je posle dužeg vremena počeo da naoružava armiju.

– Niko nije za rat, od svih ratova Srbi samo u Krimskom ratu nisu učestvovali. Ni jedna armija u svetu se ne priprema za mir već za rat, za ono najstrašnije. Ne očekujte od vojske da bude mirotvoračka, ona mora da bude spremna za rat – rekao je Vulin.

Ministar je podvukao da bez migova i tenkova nema mira, jer vojska služi da odvrati potenicijalnog napadača i nekog ko Srbiji hoće da nametne sukob. Vulin je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da to razumeju i Rusija i Nato.

– Politika neutralnosti je politika hrabre zemlje, a ne izbegavanja problem. Mi ćemo sami odlučivati o prijateljima i neprijateljima. Drugi mogu da se pozovu na saveze u slučaju problema, mi sami moramo da branimo zemlju, i stojimo iza svojih odluka – naglasio je Vulin.

Govoreći o razvoju odbrambene industrije, ministar je istakao da trenutno postoji velika tražnja na svetskom tržištu, pre svga za municiju i da tu priliku treba iskoristi i ulagati u taj sektor.

Vulin je ukazao da će zakonom, ukoliko prođe skupštinsku proceduru, do kraja godine biti omogućeno ulaganje do nivoa od 49 odsto stranog kapitala, kako bi imali bolje teghnologije, razvijali se, otvorili i neka nova tržišta.

– Na taj način bi pomogli razvoj, ali bi sačuvali i kontrolu na tržištu – rekao je Vulin i dodao da će do kraja godine biti 968 novih porofesionalnih vojnika i još 46 oficira.

Prema njegovim rečima, do kraja godine se vojnici, kao i ceo bezbednosni sektor mogu očekivati povećanje zarade.

– Stambeno pitanje je veliki problem, jer je jako teško sa vojnom platom kupiti stan ako vam država ne pomogne – rekao je Vulin, istakavši da Srbija želi jaku i zadovoljnu vojsku.

Izvor: Pink.rs

Foto: Media Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *