VULIN: Pitanje KiM nećemo prepustiti birokratama EU

„Rešavanje nacionalnog pitanja ne sme se prepustiti evropskim birokratama“, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom preporuka u Strategiji proširenja EU.

Reč je o preporukama da bi Srbija trebalo da postigne pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom i Metohijom.

Komentarišući preporuke iznete u Strategiji proširenja EU – da bi Srbija i Kosovo trebalo da dođu do pravno-obavezujućeg sporazuma – Vulin ukazuje na „koliziji u tesktu“ Strategije, u dva stava:

– Ako treba da postignemo pravno-obavezujući sporazum sa nekim koga oni ne pominju i ne vide ga kao državu, onda teško da to može biti naša obaveza – kaže Vulin.

Dodaje da ništa što ćemo uraditi na prostoru Kosova i Metohije neće biti uzrokovano našim putem ka Evropskoj uniji i sve što radimo na prostoru Kosova i Metohije radimo zato što mislimo da je to dobro za srpski narod, a ne zato što mislimo da bi se to svidelo evropskoj birokratiji.

– Rešavanje srpskog nacionalnog pitanja nećemo prepustiti evropskim birokratama – kaže Vulin.

On je dodao i da je činjenica da postoji određeni zamor unutar Evropske unije od proširenja.

– Činjenica je da nam brojne reforme odgovaraju i od naše zemlje čine mnogo bolje mesto za život. Sve to moramo priznati i ići u tom pravcu, ali kad su u pitanju bitni elementi našeg nacionalnonog bića, rešavanja našeg nacionalnog pitanja, o tome ćemo ipak mi odlučivati uz razumevanje pritisaka, ali odbijanje pritisaka – zaključio je Vulin.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *