Za migrante besplatan smeštaj, školovanje i zdravstveno!

U 18 prihvatnih centara za izbeglice u Srbiji trenutno je oko 3.000 dece, od tog broja 1.200 njih su deca bez roditeljske pratnje koji su pod privremenom starateljskom zaštitom Centra za socijalni rad, a svakom detetu su obezbeđeni smeštaj, zdravstvena zaštita kao i pravo na školovanje.

U Prihvatnom centru u Subotici je 47 dece, od kojih je 11 bez roditeljske pratnje, a deci koja su u Srbiji bez roditelja, lokalni centar za socijalni rad dodeljuje staratelja.

„U skladu sa tim se odlučivalo šta je najbolje u interesu deteta, da li da bude smešteno u nekom od centara za smeštaj maloletnika bez pratnje ili nekom od centara za azil. Svako dete koje se nalazi u centrima za azil, konkretno u prihvatnim centrima, vodi se računa da uđe u proces obrazovanja“, rekao je za RTS Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Od decembra deca migranti pohađaju škole u Srbiji. Od oko 7.000 migranata koji trenutno borave u Srbiji, 1.900 je školskog uzrasta, a prema podacima UNICEF-a, 94-oro dece upisano je u 10 beogradskih škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *