Za Sašu Radulovića i Boška Obradovića politička karijera je završena

Posle predsedničkih izbora moglo bi se reći da je za pojedine kandidate na neki način završena politička karijera, ocenjuje danas analitičar Vladimir Vuletić i dodaje da pre svega misli na lidera Pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića.

Vuletić dodaje da pre svega misli na lidera Pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića.

„Saša Radulović verovatno više nema nikakvu političku budućnost. Kada se govori o gubitnicima izbora, onda je on na prvom mestu, jer se posle proslogodišnjih parlamentarnih izbora činilo da predstavlja nekakvu budućnost opozicije. Sada je ta ambicija i nada potpuno urušena“, rekao je Vuletić.

Slicna stvar je i sa Boškom Obradovićem.

Reč je, inače, o liderima dve stranke koje su prošle godine u izbornoj noći jedva „prebacile“ cenzus i ušle u Skupštinu.

U razgovoru o posledicama predsedničkih izbora i njihovih rezultata na političku scenu Srbije uopšte, Vuletić ukazuje da je primetno mali broj glasova dobio i lider radikala Vojislav Šešelj, ispod pet odsto, a ankete su mu, podseća, davale osam, devet, te se može reći da je u odnosu na te prognoze bitno podbacio.

„Može se reći da su na neki način pobednici ovih izbora Aleksandar Vučić, nesumnjivo, a na opozicionoj sceni – Saša Janković u odnosu na Vuka Jeremića i Beli Preletačević, kao svojevrsno iznenađenje“, istakao je on.

Ocenjujući kako će politička scena izgledati u budućnosti, Vuletić kaže da će biti interesantno posmatrati šta će se dalje dešavati i kako će se razvijati odnosi Saše Jankovića sa vrhom Demokratske stranke (DS), jer je nesumnjivo da bi teško ostvario takav rezultat da nije bilo podrške te partije i njene infrastrukture.

„Mislim da je velika prednost koju je Janković imao u odnosu na Jeremića bila upravo ta stranačka infrastruktura. To je ono što će komplikovati odnose, ukoliko on bude zanemario taj doprinos DS. Njegova druga prednost je bila podrška javnih ličnosti, koje će verovatno vršiti pritisak da možda upravo on na neki način bude centralna politička figura u budućnosti, a ne neko iz te stranke“, rekao je Vuletić.

Videće se, kaže, kako će se taj odnos razrešiti, moguće je i da će doći do nekog dogovora, to je sada otvoreno pitanje, dodao je on. Kada je reč o političkoj budućnosti Jeremića, Vuletić smatra da ona ne zavisi samo od njegovih ambicija, već i od finansijske situacije, koja je do sada očigledno bila njegova najveća prednost.

„Bilo je očigledno da je on imao prilična finansijska sredstva koja su stajala iza njega. Pitanje je da li ih ima još uvek i da li ima sponzore koji su zaintresovani, jer se sada pokazalo da ga baza nije prepoznala“, rekao je Vuletić i napomenuo da će Jeremić možda pokušati da izgradi infrastrukturu koja mu nedostaje, ili će jednostavno nastaviti da se bavi svojim aktivnostima u okviru NGO sektora.

Vuletić ne misli da će se nešto „značajno desiti“ kada je reč o Belom Preletačeviću, jer bi ga, smatra, svaki pokušaj da „konvertuje“ svoju popularnost u politički kapital – urušio. Ipak, veruje da će političari posle kampanje u kojoj je Beli Preletačević prenaglašavao nedostatake političkog sistema više voditi računa u budućnosti o svojim potezima.

„Verovatno će uticati da će mnogi razmišljati pre nego što povuku neki korak. Ranije su političari radili iste stvari koje rade danas, ali nekako su se ranije stideli toga ili se krili, a sada se to radi javno i u tom smislu mislim da je poruka Belog Preletačevića važna“, rekao je Vuletić.

Posle pobede Aleksandra Vučića, Vuletić ne očekuje da će biti nekih zaokreta u politici Srbije, verujući da će se nastaviti dosadašnja politika i na međunarodnom i u unutrašnjem planu.

„I dalje će osnovni cilj biti podizanje životnog standarda, ekonomska pitanja koja će morati da budu podržana vođenjem računa, kao do sada, o političkoj stabilnosti u regionu, dobrom odnosu sa velikim silama i to je ono što će karaketrisati politiku u budućnosti“, naveo je on.

S druge strane, misli da će možda ta politička putanja biti i nešto brža i stabilnija zato što neće biti neke vrste dulalizma koji je počeo da se ispoljava. Tanjug Sie sind meister im versteckspiel und versuchen eindringlinge durch alle ghostwriter-hilfe.com/bachelorarbeit/ möglichen wurfgeschosse zu vertreiben

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *