Zaev: Laž je da ćemo tužiti Srbiju za nekakav genocid

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je u intervjuu za „Danas“ da je laž da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid.

Kako kaže, to su bile laži kako bi ih posvađali sa „prijateljskim srpskim narodom“.

 – Srbija nije samo naš sused, već bratski narod sa kojim delimo prošlost, kulturu, tradiciju, istoriju i zajedničku budućnost u evrointegracijama. Imamo dobre odnose sa zvaničnim vlastima u Srbiji i ja samo ne očekujem, već ću i da se zalažem kao premijer da unapredim saradnju na svim nivoima – kaže Zaev u intervjuu za broj „Danasa“ od ponedeljka.

Govoreći o spornoj „Tiranskoj deklaraciji“ rekao je da ona predviđa širu upotrebu jezika nacionalnih manjina – albanskog, turskog, srpskog, romskog i drugih.

– Gde god i koliko god je to moguće Ustavom i zakonima jer time dobijaju svi građani Republike Makedonije, a Makedonci ne gube ništa. Naprotiv, jačaćemo i upotrebu makedonskog jezika, jer su zbog neodgovorne dosadašnje vlasti u nekim sredinama, iako je po Ustavu makedonski zvanični jezik, postojale samo table na jezicima manjina. To više ne može da bude slučaj – navodi Zaev.

– Programom nove vlade nije predviđeno menjanje himne, grba, zastave, nema osuđivanja drugih naroda za nekakvi genocid kao što su bile laži kako bi nas posvađali sa našim prijateljskim srpskim narodom, nije predviđeno da se menja ustavno ime Makedonije. I nema separatizma. Svi smo zajedno, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci“, dodaje on.

Osim toga, Zaev navodi da je u Makedoniji je uspostavljena nova parlamentarna većina i vršilac dužnosti predsednika države Đorđe Ivanov „ne sme da ometa demokratski proces“.

– Mora da omogući da dobijem mandat za formiranje nove vlade, s obzirom na to da iza mene stoji, sa svojim potpisima 67 od 120 poslanika Skupštine Makedonije. Tih 67 poslanika predstavljaju oko 700.000 građana Makedonije. On nema pravo da odluči da li će mi dati mandat ili ne, njegova uloga je ceremonijalna – kaže Zaev.

Na pitanje da li je moguć kompromis između njega i Gruevskog kaže:

– A zašto bismo postizali kompromis Gruevski i ja? To bi samo bilo na štetu građana i države, a ja želim da pomognem. On mrzi ljude i deli ih, a ja želim da ih ujedinim. Sa Nikolom Gruevskim i njegovim saradnicima kompromis je nemoguć.

Makedonija je bez vlade od vanrednih parlamentarnih izbora održanih u decembru 2016. godine. Lider VMRO-DPMNE i dosadašnji premijer Nikola Gruevski je kao predsednik najjače stranke dobio mandat predsednika Đorđa Ivanova, ali nije uspeo da formira vladu.

Zaev je nakon toga obezbedio većinu ali Ivanov ne želi da mu da mandat.

Izvor: Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *