ZAGREB BEZ GRIŽE SAVESTI 23 GODINE KRIJE ZLOČINCA: Hrvatski pilot pobio Subašićeve komšije!

Hrvatska se sprema da i ove godine proslavi zločinačku akciju „Oluja“, dok se pogrom Srba koji su počinili pripadnici hrvatske vojske i dalje gura pod tepih.

Jedan od stravičnih masakara dogodio se 7. avgusta 1995. kada je „mig-21“ koji je poleteo iz Splita napao srpsku izbegličku kolonu na Petrovačkom putu u BiH, ubio devetoro civila (četvoro dece), ranio 50, a među poginulima su bili i Branko i Mirko Stijelja iz sela Zagrade, odakle je inače i Danijel Subašić, golman hrvatske fudbalske reprezentacije.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, za „Alo!“ navodi da Hrvatska i dalje krije ime pilota koji je pre 23 godina napravio masakr.

– Oni do 2012. nisu ni priznavali da su imali dejstva avionima na teritoriji BiH, kada se pojavio vojni magazin, koji je do detalja opisao dejstva hrvatske avijacije, nakon čega su priznali da su i tu dejstvovali. Tog dana, 7. avgusta, avion iz Splita poleteo je i ušao u vazdušni prostor BiH, kada je naišao na kolonu izbeglica. Mirko i Branko Stijelja i još jedna osoba vozili su se u „merdcedesu“, dok su deca i žena bili pozadi u kamionu jer je tamo bilo više mesta. Avion je projektilima pogodio „merdeces“. Geleri su leteli na sve strane i izrešetali su kamion koji se i zapalio – priča Štrbac i nastavlja.

– To su bile užasne scene, ranjena deca su pokušavala da se sakriju, a avion je leteo iznad. Koliko znam, imao je još projektila, ali kada je video da je pobio civile, odlučio je da ih ne iskoristi. Mirko i Branko su poginuli na licu mesta, a Vedrana, koja je bila u devetom mesecu trudnoće, ranjena je i kasnije je preminula na porođaju. Tada je rodila devojčicu Tanju, koju je zajedno sa sestrom Aleksandrom i bratom Savom, usvojio Vedranin brat Nikola Tintor. On sa suprugom nije imao dece, a kako su ih usvojili, bog ih je pogledao zbog dobrote i dobili su još dvoja svoja deteta – priča Štrbac.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *