ZAHTEVAJU PRIZNANJE KOSOVA: Priština prekida dijalog sa Beogradom!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je vlada odlučila da iz skupštinske rasprave povuče predlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Reč je o platformi koja je juče ponovo skinuta sa dnevnog reda sednice skupštine, jer političke partije ne mogu da se saglase sa predlogom da predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači bude šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima rekao da je odluku o povlačenu platforme iz parlamenta doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

„Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbegli lomove među strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da svojim idejama i predlozima daju svoj doprinos, jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena“, rekao je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz parlamenta došla je nakon jasnog stava najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova da njeće glasati za njeno prihvatanje.

Inače, osim predloga da Tači bude šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, u dokumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, stoji da skupština insistira da dijalog treba okončati „međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije“.

Koordinator kosovske Vlade za dijalog sa Srbijom Avni Arifi rekao je danas da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje, koji je trebalo da bude posvećem zajednici srpskih opština.

„Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama. Dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Mi smo tu za sve sporazume. Ili će se sprovesti svi sporazumi ili neće ni jedan“, rekao je Arifi.

On je kazao da je kosovska vlada u maju tražila od nadležnih organa u Briselu da se tehnički dijalog sa Srbijom što pre nastavi.

Arifi je za Radio Slobodna Evropa naveo da je u zahtevu za dijalog poslato nekoliko tema o kojima bi trebalo nastaviti tehnički dijalog.

Objasnio je da je odgovor nadležnih u Briselu bio da će se proces dijalog nastaviti u vezi sa procesom formiranja Asocijacije odnosno Zajednice opština sa srpskom većinom, što je prema Arifiju kosovska strana odbila, prenosi prištinska Koha ditore.

On je prethodnog dana pisao nadležnima u EU koji posreduju u dijalogu, navodeći da je „potpuno razočaran i uvređen pozivom“ koji je poslat.

„Ovaj poziv dokazuje da je vaš tim Evropske unije za posredovanje u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije postao desna ruka srpske delegacije, i da služi samo srpskim interesima i ostvarivanju njihove agende“, napisao je Arifi.

On je za Radio slobodna evropa objasnio da za Kosovo nije važno sprovođenje samo jednog sporazuma, kao što je osmišljeno za sledeći sastanak, već su važni svi sporazumi. Kako navodi, i Beograd je takođe zainteresovan samo za ZSO i ni jedan drugi sporazum.

„Ođednom smo dobili poziv da predstavimo upravljači tim i vidimo kako će biti sastavljen nacrt statuta za Asocijaciju, što za nas nije uopšte relevantan sastanak“, rekao je Arifi.

On takođe tvrdi da je EU pala u zamku Srbije, a Srbija je uspela da pitanje ZSO postavi kao prioritet nad prioritetima u dijalogu.

„Za njih je interesantna samo Asocijacija. Ne zanima ih energetika zbog koje Kosovo gubi desetine miliona, ne interesuje ih integrisano upravljanje granicama, a izgubili smo 24 miliona evra, niti ih zanimaju diplome, tako da mi kao Kosovo insistiramo na tome da se razgovara ili o svi sporazumima ili ni o jednom“,rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, odgovor iz Brisela bio je da se proces komunikacije ne zaustavlja, ali on tvrdi da Srbija ometa mnoge procese i sprovođenje sporazuma.

„Došlo je do kompletnog pogoršanja, do totalno rasističkog ponašanja prema kosovskim sportistima. Onemogućeno im je sportsko takmičenje samo zato što su sa Kosova. Svakog dana se građani Kosova zaustavljaju na granici, zaustavljaju se i članovi Kosovskih bezbednosnih snaga. Ljude maltretiraju. Ovu praksu treba zaustaviti i ne može biti normalizacije sa ovim pristupom. Imamo potpunu degradaciju kada je u pitanju sloboda kretanja“, tvrdi Arifi.

Zvaničnici vlade u Prištini kažu da će predstavnici Upravljačkog tima za statut Zajednice srpskih opština, sastavljen od strane predstavnika srpske zajednice koji žive na Kosovu, uskoro biti pozvani na konsultacije od strane kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, kako bi se video kontinuitet rada u izradi statuta.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *