Zapadna mašinerija brani Zoranu od apsa! Ministarkin direktor uhvaćena na delu, a cilj je napasti Vučića!

AUTOR: Goran MITROVIĆ/Republika.rs

To što je uhapšen Miroljub Jevtić, direktor JP „Infrastruktura železnice Srbije“ i korumpirani saradnik ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, biće iskorišćeno da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić optuži za politički progon.SHARE:FacebookTwitterPinterestViber

Upravo zbog toga, kako saznaje Srpski telegraf, Jevtić, kod kojeg je pronađeno 10.000 evra u kešu, za koje se sumnja da je primio kao mito, promenio je prvobitni iskaz, dat na prvom saslušanju, kada je rekao da je pare davao ministarki Mihajlović i njenom mužu Vladimiru Atanackoviću.

Iza ove akcije i kampanje koja će tek uslediti stoje, prema saznanjima našeg lista, pojedini zapadni centri moći, uz podršku dela onih snaga u zemlji koje su pod njihovom kontrolom, a protiv Vučića, kojeg pokušavaju na svaki način da oslabe. Suština te akcije mogla bi se svesti na poruku da Mihajlovićeva ne sme da padne.

– Po dobro oprobanoj matrici izvrtanja, oni će slučaj korupcije, koji je, kako se to kaže, čist jedan kroz jedan, iskoristiti da napadnu Vučića. Jevtić je, podsetiću vas, isprva sve priznao, pa čak i koliko novca je nosio ministarki i njenom mužu, a onda mu je preneta poruka šta da radi i okrenuo je ploču. Verovatno mu je obećano da je jedini način da se izvuče da negira krivicu – objašnjava dobro upućeni izvor našeg lista.

CarGo: Sad je sve kristalno jasno

Predsednik udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon hapšenja Miroljuba Jevtića neophodno pokrenuti istragu i protiv Saše Stojanovića, desne ruke ministarke Zorane Mihajlović, zadužene za saobraćaj, ali i njenih drugih saradnika.

– Nakon hapšenja desne ruke Zorane Mihajlović za infrastrukturu niko više ne može da kaže da ministarka i njeno okruženje rade u interesu građana. Koruptivna priroda ministarke i njene svite kristalno je jasna. Pitamo se da li su ovo ljudi na koje je ministarka ponosna – navodi Vučić.

Vučić kaže da je uhapšeni direktor samo jedan od dvojnika Zorane Mihajlović, ali da je dobro što je počelo da se odmotava klupko afera kojima kumuje ministarka. S. T.

KVARTET IZA BRAVE

Podsetimo, Jevtić je uhapšen zbog više nego osnovane sumnje da je primio mito, i to u službenim prostorijama „Infrastruktura železnice“. Tom prilikom pronađeno je i 10.000 evra u kešu, u apoenima po 500 evra, što se jasno vidi na snimku koji je objavila policija. Uz Jevtića, uhapšeni su i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora privrednog društva „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, kao i dvojica advokata iz tog grada – Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.

REAKCIJE
Slobodan Vujačić, advokat– Poznajući Mihajlovićevu, mislim da bi ona odmah podnela ostavku ako je ovo tačno, mada ne mogu da budem sasvim siguran da tu nema političke igre, kojoj je opozicija sklona pod uticajem spoljnih faktora. Tu mislim na fabrikovanje afera u saradnji sa osobama bliskim vlasti koje jedva čekaju da vide leđa Vučiću. Jevtić je sam po sebi problematičan jer su za njega u prošlosti vezivane mnoge mahinacije. Šta god je istina, to ne umanjuje njegovu krivicu
Predrag Rajić, analitičar– Upravo ovaj slučaj dokazuje da u Srbiji više niko nije nedodirljiv, a podsetiću na već nekoliko sudskih postupaka koji se vode protiv lokalnih čelnika koje članska karta SNS nije zaštitila od sprovođenja zakona. To su dobri signali koji govore da se Srbija kreće u pravom smeru. Napadi dela opozicije na predsednika Vućića zbog toga što se bori protiv kriminala i korupcije samo govore da upravo ti opozicionari priželjkuju državu bezakonja i nepravde
Božidar Spasić, bivši službenik DB– Ako je sve što je Jevtić rekao istina, ostavku bi morala da podnese ministarka Mihajlović. Ipak, hajde da sačekamo da se dođe do cele istine

Prema izvorima iz istrage, Jevtić je za milionske iznose (pominje se oko 800.000 evra), iako za tim nije bilo potrebe, angažovao dvojicu advokata i isplaćivao im preko firme te ekstremno visoke honorare na ime navodnog postupanja u eksproprijaciji zemljišta na trasi planirane izgradnje brze pruge. Oni su mu kasnije veći deo tog novca vraćali i to je trajalo godinu i po dana. Ta trasa, inače, pod direktnom je ingerencijom Mihajlovićeve i njenog ministarstva i na njoj je ona često viđana.

KO JE MIROLJUB JEVTIĆ

– na rukovodećim pozicijama u „Železnici“ bio od 1994. do 2009.

– 2009. postaje direktor Instituta „Kirilo Savić“

– od jula 2014. bio na funkciji savetnika ministarke Mihajlović

– u avgustu 2015. ministarkin kabinet ga imenovao za v. d. direktora preduzeća „Srbija kargo“, koje raspolaže ogromnom imovinom

– na tom položaju bio do septembra 2017, kad je postavljen za v. d. direktora „Infrastrukture železnice Srbije“, još jedne od ključnih firmi u železničkom sistemu

– u oktobru 2015. odbor direktora „Železnice Srbije“ podneo tužbu protiv njega

– u toj tužbi navedeno da je Jevtić zloupotrebio službeni položaj tako što je neovlašćeno dao nalog svojim zaposlenima da nasilno preuzmu blagajne „Železnice Srbije“ i to bez primopredaje

PREKO POSREDNIKA

Tužilaštvo je juče od suda zatražilo da se odredi pritvor svoj četvorici aktera.

Duboka kasa i ogromna imovinaJevtić je 25 meseci službovao kao v. d. direktora preduzeća „Srbija kargo“, za koje je u krugovima bliskim železničkoj profesiji poznato da predstavlja jednu od žila kucavica čitave JP „Železnice Srbije“. U tu firmu se oduvek slivalo najviše para od svih sestrinskih preduzeća, pa je kasa „Srbija kargo“ prilično duboka. Priliv novca u njoj stiče se zahvaljujući ogromnoj imovini pošto čak 12,7 odsto celokupne državine (zemljište, pružna infrastruktura, park teretnih kola…) pripada ovom preduzeću.

Ministar policije Nebojša Stefanović objasnio je da se Jevtić sumnjiči da je preko posrednika primio mito kao nagradu za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge.

Tanjug/M. MIRČETIĆZorana MihajlovićMinistarka razočarana ponašanjem direktoraMinistarka Mihajlović demantovala je porukom na Fejsbuku da ima bilo kakve veze sa onim zbog čega je uhapšen direktor „Infrastrukture železnice Srbije“. Ona, međutim, nije komentarisala ni na koji način činjenicu da je Jevtić u prvom iskazu, u policiji, upravo nju i muža označio kao one kod kojih je novac završavao.- Ni na koji način nisam učestvovala i nemam nikakve veze sa optužbama zbog kojih je uhapšen v. d. generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić. Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret. Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj. Po tome se vidi da Srbija danas nije više ista zemlja kao što je bila – navela je Mihajlovićeva i dodala da od nadležnih pravosudnih organa očekuje da urade sve što je u skladu sa zakonom, a ona im je, kako je napisala, dostupna u svakom trenutku.Na pitanja koja smo joj poslali nismo dobili odgovor.

– Uhapšeni advokati sumnjiče da su dali mito tako što su u dogovoru s direktorom preduzeća fakturisali svoje pravne usluge u višemilionskim iznosima i taj novac kasnije delili među sobom. Policija je u trenutku hapšenja kod osumnjičenog našla novac, pa se sumnja da je tih 10.000 evra samo jedna od tranši – naveo je Stefanović.

HAPŠENJA MINISTARAmart 1993.– ministar trgovine Sava Vlajković i ministar industrije Velimir Mihajlović uhapšeni pod optužbom da su, zloupotrebljavajući službeni položaj, uzeli proviziju od 2,1 milion nemačkih maraka. Deo para nađen zakopannovembar 2004.– bivša ministarka saobraćaja i telekomunikacija Marija Rašeta Vukosavljević pritvorena pod sumnjom da je nezakonito uzela više od milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije Terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromufebruar 2008.– tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić optužen za zloupotrebu službenog položaja pošto je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita vredan 44,9 miliona evra i oštetio budžet Srbijeoktobar 2012.– Oliver Dulić, bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja, priveden je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj izdavanjem dozvola firmi „Nuba invest“ da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“novembar 2012.– bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin priveden pod optužbom da je sa još sedam osoba nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetio budžet za više od 4,5 miliona evrajun 2013.– zbog sumnje u malverzacije oko prodaje Luke Beograd 2005. uhapšen Predrag Bubalo, bivši ministar za privredu u vladi Vojislava Koštunicemart 2014.– bivša ministarka za telekomunikacije Jasna Matić i još troje bivših čelnika SIEPA privedeni zbog sumnje da su od 2006. do 2013. oštetili budžet za oko 120 miliona dinaradecembar 2015.– nekadašnji ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević uhapšen pod sumnjom da je vlasniku firme „Maxim Co“ i tadašnjem predsedniku Zajednice prvoligaša Zoranu Šćepanoviću poklonio više od milijardu dinara* Ni protiv jednog bivšeg ministra, osim u prvom pomenutom slučaju, nije doneta pravosnažna osuđujuća presuda** osim prvog slučaja, nema slučaja da je uhapšen i optužen neki ministar koji je u tom trenutku bio član Vlade

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *