ZARAZA SE ŠIRI VRTOGLAVO: Virusi ispraznili školske klupe!

Čekaonice domova zdravlja i privatnih ordinacija vrve od dece koje roditelji dovode zbog visoke temperature, koja je najčešće praćena pojačanom sekrecijom iz nosa, jakim kašljem, a neretko i povraćanjem i dijarejom. To je razlog što je u mnogim učionicama đaka toliko malo, da se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

Tako je u jednom odeljenju OŠ „Veselin Masleša“ od 30 đaka nastavi prisustvovalo svega dvoje. Ništa bolje nije ni u drugim beogradskim školama.

 • Od 25 đaka, koliko broji odeljenje moje ćerke, samo sedmoro ih ide u školu jer su svi ostali bolesni. Četiri dana borimo se sa visokom temperaturom, a ćerka se ne odvaja od maramica zbog pojačanog sekreta iz nosa. Povraćala je samo prvi dan i to je, hvala bogu, prestalo – kaže mama učenice trećeg razreda jedne beogradske osmoletke.
  U Domu zdravlja Voždovac veliki broj pacijenata, kako navode, beleže od ponedeljka, a služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece tog doma zdravlja dnevno pregleda čak 1.500 najmlađih pacijenata.
 • Čekaonica nam je prepuna! Najviše nam dolaze mališani sa visokom temperaturom i jakim kašljem. Međutim, kada virus obori imunitet, neretko dobiju i bakterijsku infekciju što im dodatno pogorša stanje. Inače, svaki lekar po smeni primi između 50 i 80 pacijenata, ali za sada nismo imali većih komplikacija – objašnjava za „Alo!“ Milena Janićijević, načelnica te službe, i navodi da je porastu broja obolelih od respiratornih i crevnih infekcija doprinelo toplije vreme za ovo doba godine.
 • Pedijatar Saša Milićević za „Alo!“ navodi da se najčešće radi o rinovirusima.
 • U početku se javlja curenje iz nosa, potom kašalj, a onda i temperatura od 38,5, koja potom nastavlja da raste. Dolazi do gubitka apetita, bolova u rukama i nogama, ali i crvenila u očima. Decu do četiri godine bi odmah nakon što se pojave ovi simptomi trebalo odvesti kod lekara jer postoji mogućnost da dođe do frasa, a one starije nakon tri dana ukoliko se stanje ne popravi – kaže dr Milićević.
  Da se broj izostanaka u školama i vrtićima proteklih dana znatno povećao, potvrđuju i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.
  U odnosu na pre dve nedelje, broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija je znatno porastao prošle nedelje, sa 13.379 na čak 16.800. Ovi podaci govore da je došlo do ubrzanog prenošenja virusa, zbog čega možemo očekivati još veći porast broja obolelih. Deca nikako ne bi trebalo da idu u školu ukoliko imaju tegobe – kaže dr Kon.
  Statistika i na nivou čitave Srbije govori da je broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, među kojima su i oboljenja slična gripu, u porastu, a da je među njima najviše najmlađih.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da je u dečjim kolektivima u glavnom gradu zastupljen i virus sezonskog gripa (AH3). Međutim, epidemija gripa u Beogradu zasad neće biti proglašena jer je za to, kako navodi, potrebno da se registruje 1.000 obolelih za nedelju dana.

 • Prošle nedelje registrovano je 100 obolelih od gripa, zbog čega se i dalje nalazimo u niskom intenzitetu njegove aktivnosti. Ako pređe u srednji nivo aktivnosti, proglasićemo epidemiju – kaže Kon.
 • Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *