ZAŠTITNIK NEDOSTOJNIH Vladika bački Irinej rehabilituje Pahomija, Filareta i Kačavendu, a iza tog plana se krije IGRA ZA TRON U CRKVI!

Na prolećnom zasedanju Sabora patrijarh Srpske crkve Irinej mogao bi da pokrene preispitivanje pozicije vladike vranjskog Pahomija. Tu inicijativu pokušava da osujeti vladika bački Irinej, koji čak priprema i kontraakciju – rehabilitaciju penzionisanih vladika koji su smenjeni zbog bluda.

Ovogodišnje zasedanje Sabora počinje u Pećkoj patrijaršiji u nedelju, 29. aprila. Pripreme već uveliko traju, a najbrojnija interesna grupacija vladika već se pre nekoliko dana sastala kod episkopa bačkog, gde je dogovarana taktika za Sabor. Kao bitna najavljena zvanična tema zasedanja je promena Ustava SPC u kojoj ima odredaba o kojima se spekuliše nekoliko godina. Činjenica je, međutim, da se izmena Ustava pojavljuje baš na ovom zasedanju, dok deo Sabora smatra da Crkva ima prečeg i bitnijeg posla. To su precizno određivanje SPC prema briselskom dijalogu i Kosovu, ali i prema međunarodnoj tužbi u Londonu koju su žrtve pedofilije pokrenule protiv pojedinih vladika i sveštenstva.

Mimo dnevnog reda, pred Saborom bi mogla da se nađe sudbina vladike vranjskog Pahomija. U javnosti ovaj vladika poznat je odranije zbog nečasnih radnji i tvrdnji mladih bogoslova da su bili izloženi pritisku na bludničenje. Međutim, ono što sada stavlja Pahomija u žižu interesovanja i samog patrijarha je činjenica da je proneverio crkvene pare. Dokaz patrijarhu pružila je igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski. Ona je optužila Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, a čime je pronevereno 300.000 evra. Problem koji je izazvao Pahomije nije samo u mahinacijama sa novcem već i u činjenici da je igumanija posle 25 godina napustila manastir i otišla u Gračanicu.

Svojevremeno, kada su prve optužbe na račun vladike Pahomija krenule, Crkva je takođe pokrenula spor pred svojim sudom. Nakon lobiranja pojedinih vladika, među kojima se posebnom požrtvovanošću istakao episkop bački, Pahomiju nije presuđeno. Pred državnim sudovima slučaj zlostavljanja četvorice dečaka je zastareo.

– Možda je zastareo pred sudovima, ali dela ne zastarevaju. Kada je reč o vladici Pahomiju, skupilo se mnogo toga, uključujući i novac – kaže jedan od vladika.

Vladici Pahomiju, ali i njegovom dobrom prijatelju penzionisanom vladici zvorničko-tuzlanskom Vasiliju (Kačavendi), međutim, predstoji ozbiljan problem. Žrtve zlostavljanja nezadovoljne domaćim i crkvenim sudovima, pokrenule su tužbu u Londonu. Tužba je stigla i pre izvesnog vremena na adresu SPC. Kako saznajemo, vladike su angažovale skupog advokata koji ima titulu lorda da ih zastupa.

U ovakvoj atmosferi vladika bački namerio je da ostvari svoj plan – da rehabilituje penzionisane i smenjene Vasilija i nekadašnjeg vladiku mileševskog Filareta. Vladika bački, iako jedan od najobrazovanijih episkopa i teologa ne samo u pravoslavnom svetu, zapravo je godinama zaštitnik nedostojnih. Iako ima različitih objašnjenja za tu čudnu sklonost, najbliže istini je da on ima najbrojniju glasačku mašinu u Saboru, a tako i najveći uticaj.

Sadašnja namera vladike bačkog Irineja da vrati smenjene vladike koje su mu bile i ranije potčinjene direktno je povezana sa promenom crkvenog Ustava, odnosno s njegovom stavkom o promeni načina biranja patrijarha. Umesto dosadašnjeg apostolskog biranja – poput apostola koji su birali zamenika na Judino mesto, bacivši kocku između dvojice koje su izabrali ili dosadašnje prakse da se izvlači koverta sa imenom – za budućeg patrijarha SPC biće dovoljna samo dvotrećinska većina glasova. Takvom izmenom biranja patrijarha otvara se novi prostor za lobiranja, klanove, interes, a u tome niko nije veći majstor od vladike bačkog Irineja.

Promena imena Crkve, manja ovlašćenja vladikama

Najmanje sporna za vladike u predlogu Ustava biće izmena imena SPC. Ukoliko predlog Ustava bude usvojen Srpska crkva će se ubuduće zvati Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija. Među izmenama je i da će pojedine, stare eparhije prerasti u mitropolije, a tako i će i vladike dobiti viši čin. Među spornim izmenama su odredbe ko će upravljati manastirskog imovinom, ali za vladike među najpornije promene su vezane za crkveno-sudske odnose. Ova odredba mogla bi da ograniči moć episkopa koju pojedini od njih zloupotrebljavaju posebno prilikom kanonskih otpusta sveštenika iz svoje Eparhije u neku drugu.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *