ZATIŠJE PRED BURU: Mirno u Siriji nakon napada

U Siriji je situacija relativno mirna dan posle jednokratnih vazdušnih udara, koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija, a mete su bile, kako je naveo Pentagon, tri postrojenja za hemijsko oružje.

Jedino je zabeleženo da je na severu zemlje u gradu Alepu sinoć došlo eksplozije, u kojoj je 20 ljudi poginulo. Informacije o tome su vrlo šture, i jedino turski kanal CNN Turk navodi da se eksplozija dogodila u iranskoj bazi u južnom Alepu.

Komanda sirijske armije objavila je u subotu da je oblast istočne Gute oslobođena od ekstremista posle odlaska poslednjih pobunjeničkih boraca iz grada Dume.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je okončan proces povlačenja ekstremista iz Dume, u predgrađu Damaska, pošto je više od 21.000 ekstremista i članova njihovih porodica autobusima napustilo to područje.

„Juče je 107 autobusa prevezlo preostalij 3.976 ekstremista i članova njihovih porodica koji su želeli da napuste Dumu. Povlačenje ekstremista iz grada je završeno. Njih 21.145 je napustilo grad“, navodi se u saopštenju general-majora Jurija Jevtušenka, šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji.

U jučerašnjim napadima u ranim jutarnjim časovima na Siriju je ispaljeno 105 raketa zbog navodnog hemijskog napada prošle nedelje.

Kako je Pentagon saopštio, mete su bila tri postrojenja za hemijsko oružje.

SAD spremne „kao zapeta puška“ da ponovo napadnu Siriju!

Ovo je bila najveća intervencija zapadnih zemalja protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada i, kako piše Rojters, njene supersile saveznice Rusije.

SAD, Velika Britanija i Francuska istakle su da udari nisu bili usmereni na svrgavanje Asada, niti predstavljaju intervenciju u sukobe.

Savet bezbednosti UN odbacio je u subotu rezoluciju Rusije kojom bi se osudila „agresija“ Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije.

Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Bolivija, osam zemalja je bilo protiv, dok su četiri bile uzdržane i to Peru, Etiopija Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja.

O rezoluciji se glasalo na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, sazvane na zahtev Rusije.

Tramp je po okončanju vazdušnih udara na Siriju proglasio da je „misija ispunjena“, što je fraza koja se povezuje sa bivšim predsednikom SAD Džordžom Bušom, iz 2003. godine, nakon prve faze rata u Iraku, koja ga je proganjala do kraja drugog mandata.

Britanska agencija prenosi izjavu neimenovanog američkog zvaničnika da je ministar odbrane Džejms Matis ubedio Trampa da izbegava jače akcije, kakve je predsednik SAD u početku tražio, jer bi to rizikovalo eskalaciju sa Rusijom.

I pored toga, dodao je isti izvor, administracija u Vašingtonu nije nimalo bliže sastavljanju sveobuhvatne strategije za rat u Siriji.

Isti zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, kaže da je Tramp želeo da nanese veću štetu Asadovoj ratnoj mašini, ali je na kraju pristao na onesposobljavanje kapaciteta za proizvodnju hemijskog oružja, delom i zato što su ga podsetili da se deo njegove izborne baze u SAD protivi dubljem uvlačenju u sirijski haos.

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur izjavio je u subotu da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

Anzur je agenciji AP rekao da zapadne zemlje žele da nastave sirijske mirovne pregovore u Ženevi pod uslovima koji podrazumevaju novi ustav, održavanje predsedničkih izbora i formiranje vlade uz učešće oružanih opozicionih grupa.

Takvi uslovi za ponovno pokretanje mirovnih pregovora su, prema njegovim rečima, „neprihvatljivi i nemogući“.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *