„Zavetnici“ u Moskvi predstavili svoju platformu za Kosovo

Delegacija srpskog pokreta ,,Zavetnici“ sastala se danas sa predstavnicima ,,Jedinstvene Rusije“ Vladimira Putina u centralnim prostorijama ove stranke u Moskvi i, uz razmatranje brojnih strateških pitanja, predstavila svoju strategiju odbrane Kosova i Metohije.

Delegaciju Zavetnika činili su predsednik pokreta Stefan Stamenkovski, članovi predsedništva Milica Đurđević-Stamenkovski i Stanislav Gašparovski, kao i članica Odbora za međunarodnu saradnju Marija Havrilov.

Njih su dočekali zamenik sekretara generalnog saveta Jedinstvene Rusije i narodni poslanik Sergej Železnjak, koordinator za saradnju sa balkanskim regionom Viktor Kolbanovski i šef departmana međunarodne saradnje Jedinstvene Rusije Konstantin Petračenko.

Predsednik Zavetnika je čestitao domaćinima na predstojećem kongresu Jedinstvene Rusije, iznevši stav da je jaka Jedinstvena Rusija garant jake Ruske Federacije.

Stamenkovski je iskoristio priliku i da u ime pokreta saopšti čestitke povodom pobede ruskog oružja u Siriji. Predsednik Zavetnika je ocenio da razvoj događaja u Siriji predstvlja potvrdu multipolarnosti svetskog poretka, ali i veliko ohrabrenje za Srbiju zbog bezbednosnih izazova i pritisaka sa kojim se naša zemlja suočava.

– Rusija se obračunala sa terorizmom na njegovom izvorištu i time pokazala da je uvek spremna da priskoči u pomoć svojim saveznicima – zaključio je Stamenkovski.

Posebna pažnja posvećena je prezentaciji strateške platforme Zavetnika za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Konstatujući da je podrška Rusije ključna za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, Stamenkovski je pozvao predstavnike Jedinstvene Rusije da prouče tekst platforme.

Član predsedništva i portparol pokreta Zavetnici Milica Đurđević-Stamenkovski je na sastanku izjavila da je nova američka strategija za Balkan pretnja po srpsku nacionalnu bezbednost, te da njen pokret stoga smatra da je neophodno usvajanje zajedničke rusko-srpske strategije kojom bi bili uvaženi interesi Beograda i Moskve.

– Takva strategija imala bi istorijski značaj – konstatovala je ona.

Milica se kolegama iz Jedinstvene Rusije zahvalila na dosadašnjoj podršci Srbiji.
Kao domaćin susreta, Sergej Železnjak je iskazao radost zbog ponovne posete Zavetnika Jedinstvenoj Rusiji, ističući da ovaj srpski patriotski pokret za njih predstavlja ,,veoma važne partnere na Balkanu“.

– Rusija nikad neće ostaviti Srbiju na cedilu i uvek će podržavati njene vitalne nacionalne interese – izjavio je Železnjak, podvlačeći da će, ukoliko to bude neophodno u klimi najnovijih pritisaka na Srbiju, ,,Rusija biti spremna da se rame uz rame bori sa Srbijom za očuvanje njene slobode“.

– Kao što nismo ostavili narod u Siriji, tako nećemo ni bratski srpski narod, a srpski narod može bez ikakvih sporazuma i papira da računa na bezrezervnu podršku Ruske Federacije – dodao je Železnjak.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *