ZAVRŠENI PREGOVORI SA FIJATOM: Danas potpisivanje sporazuma u Beogradu

Rukovodstvo „Fijata“ i sindikati postigli su, uz napore premijerke Ane Brnabić i Vlade, dogovor koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela FIAT 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između FIAT-a i sindikata. Dogovor koji je postignut deo je novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pregovori između sindikata i „Fijata“ su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije, a potpisivanje sporazuma biće održano u Vladi Republike Srbije sutra u 09.30 časova.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje Narodna banka Srbije, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4.5 odsto.

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2.2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Kako se navodi u saopštenju, postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. Komisija će početi sa radom u septembru 2017. godine.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvtili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Vlada Republike Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

Pregovori su vođeni u konstruktivnoj atmosferi uz aktivno učešće premijerke Ane Brnabić, podseća se u saopštenju.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *