ZBOGOM: Preminula LEGENDA jugoslovenske POP I ROK muzike!

Zagrebačka pesnikinja i profesorka književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života. Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gde je provela najranije detinjstvo, a školovala se i živela u Zagrebu.

U javnosti se afirmisala kao autorka tekstova pop i rok muzike, napisala je stihove za neke od najpoznatijih pesama sarajevske grupe „Indexi“, kao što su: “Da sam ja neko”, “Sanjam”, ”Balada”, „Volela je sjaj u travi“…

Maja Perfiljeva se sa „Indexima“ prvi put srela na Opatijskom festivalu 1967. godine i o tome je kasnije ovako svedočila:

„Bila sam na probi festivalskih izvođača i posle pet, šest solista, na scenu izlaze neki momci, duže kose nego što smo navikli na festivalima. Trojica gitarista počeli su se priključivati na pojačala, a kad su ti dečki počeli u svakoj rečenici spominjati ‘jebiga’, bila sam malo zbunjena, jednostavno kod nas se to nikada nije čulo, pogotovo ne na sceni, makar bila i proba u pitanju. Nekako sam naslutila da bi to mogla biti grupa „Indexi“, sarajevska grupa o kojoj se sve više govorilo, čije se sviranje u našim muzičkim krugovima opisivalo kao izvanredno i originalno“, opisala je opesnikinja taj susret u Opatiji. (Iz knjige ”Indexi: U inat godinama”).

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *