ŽENE, ČUVAJTE SE: Ne sedite u mokrom kupaćem

Bakterije vrebaju i u javnim toaletima, a upalu jajnika možete dobiti i ako hodate bosi po hladnim pločicama
Gljivične infekcije, upale jajnika i mokraćne bešike oboljenja su koja mogu da pokvare letnju uživanciju i boravak na moru ili bazenu.
Ove neprijatnosti javljaju se zato što se tada opustimo i ne vodimo računa o tome što sedimo u kupaćem kostimu ili peškiru koji je mokar, a neretko infekciju pokupimo u javnim toaletima. Evo koje se tri bolesti leti najčešće javljaju kod žena:
Upala bešike
Nagle promene temperature, kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more, mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, dame bi trebalo da budu oprezne kada koriste javni toalet, gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama vrata, slavini i toalet-papiru. Simptomi kao što su učestalo mokrenje praćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti vrlo neprijatni. Ako ih primetite, odmah se obratite lekaru i uz terapiju pijte dosta tečnosti kako biste se otarasili bakterija, topao uvin čaj i konzumirajte što više voća i povrća.

Gljivične infekcije
Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti na bazenu, dok su ovakve situacije na moru retkost. Najugroženije su osobe koje jedu mnogo slatkiša, piju alkohol, imaju slab imunitet i koje su izložene stresu, a može se javiti i nakon korišćenja antibiotika. Gljivično oboljenje koje je najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandidom. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačan beličasti sekret, a problem se rešava odlaskom kod ginekologa, koji će uzeti bris i u zavisnosti od toga o kakvoj je gljivici reč, odrediti terapiju.
Upala jajnika
Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi su praćeni bolovima u donjem delu stomaka, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura. Ova upala leči se antibioticima, a dok traje, savetuje se izbegavanje hladnih napitaka i hodanje po hladnim pločicama bez papuča. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako biste se ugrejali.
Prevencija
1. Za vreme boravka na moru preporučuje se uzimanje probiotika koji povećavaju kiselost kože i sluznice vagine i tako smanjuju mogućnost upale tog područja.

2. Ženama koje imaju slab imunitet i koje su sklone infekcijama nakon svakog kupanja u moru ili bazenu savetuje se da promene kupaći kostim kako bi izbegle vlažnost intimnog područja.

3. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih problema, obavezno se javite lekaru i ne kupujte lekove na svoju ruku jer tako samo možete naneti veću štetu zdravlju.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *