ŽIVOT U GRČKOJ VRAĆA SE U NORMALU POSLE STRAVIČNE OLUJE: Jedni se kupaju, drugi beže u Srbiju!

Stanje posle olujnog nevremena koje je pre tri dana zadesilo poluostrvo Halkidiki u Grčkoj i koje je odnelo sedam života, dok je oko 120 povređeno, među kojima i sedam državljana Srbije, polako se vraća u normalu, iako još uvek ima manjih mesta u kojima nema struje i vode.

Devojčica puštena kući

Trinaestogodišnja devojčica iz Srbije, koja je zbog povrede glave bila zadržava na posmatranju u bolnici u Solunu, u četvrtak uveče je puštena kući i oseća se dobro, kao i ostalih šestoro turista iz Srbije koji su u nevremenu zadobili lakše povrede u vidu ogrebotina.

Kako za Kurir tvrdi Aleksandar Seničić iz Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) situacija u grčkim letovalištima se polako stabilizuje, plaže su očišćene, a komunalne službe raščišćavaju posledice nevremena.

  • Struja je došla u najvećim mestima, a tamo gde još uvek nije, doneti su generatori kod pumpi za vodu u hotelima, pa počinje i snabdevanje vodom. Do kraja dana trebalo bi da sve bude normalno. Komunalne službe raščišćavaju teren, plaže su očišćene. Iako na plažama nema suncobrana i ležaljki, ljude to ne sprečava da se kupaju i sunčaju na peškirima. Zasad deluje da će se za dan-dva sve stabilizovati – naveo je juče Seničić.

On dodaje da ipak ima turista koji su odlučili da prekinu letovanje, ali ne mogu očekivati da im agencije nadoknade štetu.

  • Svi naši turisti su dobro, a devojčica koja je bila u bolnici zbog lakše povrede glave otpuštena je u četvrtak uveče. Ipak, ima i onih koji su odlučili da se vrate u Srbiju. Oni nemaju pravo ni na kakvu nadoknadu, jer je to viša sila i grčki hotelijeri ne žele da vrate novac agencijama. Oni koji imaju štetu na automobilu koji ima kasko osiguranje moraju to da prijave policiji i da uzmu zvanični zapisnik kako bi po povratku u Srbiju mogli da naplate obeštećenje. Ukoliko je potrebno šlepovanje vozila, najbolje je da pozovu broj sa polise osiguranja i raspitaju se na koji način da vozilo transportuju nazad – ističe Seničić.

Putnici koji se tek spremaju da otputuju trebalo bi da se raspitaju u agenciji da li je smeštaj koji su uplatili u redu.

  • Ako postoji neki problem sa smeštajem koji su turisti platili, biće im ponuđen alternativni smeštaj, jer tako predviđa zakon – objašnjava Seničić.

Suzana Panić iz Beograda, koja je s porodicom odsela u mestu Nikiti i bila svedok nevremena, ispričala je da je kiša počela da pada dok su bili na šetalištu i da je, dok su večerali, u restoranu iznenada nestalo struje i počela snažna grmljavina, a potom i da duva jak vetar.

  • Na putu do smeštaja uhvatio nas je još jači pljusak, a vetar je bukvalno nosio sve pred sobom. Po dolasku u apartman nestalo je struje u celom mestu – rekla je Suzana Pantić i dodala da je stanje sada normalno.
  • Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *