ZLOSLUTNE poruke Trampovog ministra odbrane: AMERI PRAVE PAKLENI OBRUČ OKO SRBIJE!

Američki ministar odbrane Džejms Matis pravo sa samita NATO u Briselu stigao je u četvrtak uveče u Zagreb sa zloslutnom porukom: Vašington i NATO do zuba će naoružati sve NATO zemlje u okruženju Srbije.

Čim je sleteo, Matis (poznat po nadimku Besni Pas) izjavio je da je Hrvatska dokazani američki saveznik i obećao maksimalnu pomoć SAD u nastavku modernizacije hrvatske vojske i nabavci novog naoružanja. Srbiju (i Rusiju) nije pominjao, ali je potpuno jasno ka kome će to naoružanje biti okrenuto.

Matis se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, pred kojim je konstatovao da Hrvatska ima respektabilnu vojsku.

– Čestitam Hrvatskoj na odluci o nabavci nove vojne opreme, obećavam da ćemo učestvovati u svim narednim koracima ka daljem naoružavanju – rekao je Matis, dok je Plenković izrazio punu lojalnost NATO.

Nešto kasnije, američki ministar odbrane se sreo i sa ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem, kojem je takođe obećao svesrdnu pomoć Vašingtona i NATO u naoružavanju.

Ovakve izjave američkog generala predstavljaju bez sumnje bezbednosni izazov za Srbiju i mogu dovesti do trke u naoružavanju na prostoru Balkana, smatra dekan Fakulteta bezbednosti Miroslav Bjegović.
– To je i određen pritisak na Srbiju po pitanju ulaska u NATO i poruka da naša država samo tako može sebi da osigura potpunu bezbednost i stabilnost. Tu se postavlja i pitanje zašto se neka država dodatno naoružava i da li u tom slučaju gaji neke teritorijalne pretenzije – navodi Bjegović.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *