Žreb za predsedničke izbore u petak, 17. marta, uz direktan TV prenos

Redosled kandidata na glasačkim listićima na izborima za predsednika Srbije ne zavisi od redosleda predaje potpisa za kandidaturu i biće određen žrebom.

Za taj redosled apsolutno je irelevantno i koliko je neki kandidat potpisa uspeo da prikupi, odnosno da li je to tek zahtevani minimum od 10.000 ili nekoliko puta više.

 Redni broj kandidata na listi utvrđuje se žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata, stoji u Zakonu o izboru predsednika.

To što je Srpska napredna stranka predala 59.000 overenih potpisa prva ili što je Saša Janković podneo oko 17.000 overenih potpisa drugi, neće značiti ništa kada se bude pravila izborna lista. Pravilo s parlamentarnih izbora da redosled lista zavisi od redosleda kojim su se stranke prijavile RIK-u, na predsedničke izbore se ne prenosi. Ako je tačno da prva pozicija ima uticaja kada je reč o konačnom opredeljenju glasača, onda će ta prednost moći da pripadne svakom od kandidata.

I na izborima 2012. godine, redosled je utvrđivan žrebom, pa je tako prvi na listi bio Zoran Stanković, nekadašnji ministar zdravlja, koga su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, dok je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio na poslednjem, 14. mestu. Tadašnji predsednik i lider Demokratske stranke Boris Tadić ispred svog imena imao je redni broj tri.

Javni žreb koji će odrediti redosled kandidata na glasačkom listiću biće održan u petak, 17. marta, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Obavlja se tako što se iz jednog providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja se izvlači list na kojem je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Kugle, koje će biti neprovidne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike, i biće ih dva puta više od broja kandidata za predsednika Srbije.

Žreb će biti obavljen na sednici RIK-a, na kojoj pravo prisustva ima i po jedan predstavnik svakog predlagača kandidata.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *