ZUBENICA: Sprečiti da makedonska kriza postane još jedan građanski rat na Balkanu!

Novonastalu krizu u Makedoniji za portal Afere je prokomentarisao i analizarao Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku.

-Najnovija dešavanja u Makedoniji predstavljaju kulminaciju političke krize u toj zemlji koja traje od završetka poslednjih parlamentarnih izbora. Iako je razlog ove krize borba za vlast i pitanje ko će formirati vladu između dva najveće političke partije u Makedoniji VMRO-DPMNE  Nikole Grujevskog i SDSM Zorana Zaeva, suština problema nalazi se u dubokoj podeljenosti makedonske države prema etničkom ključu  po kome Albanci predstavljaju nezabilazan faktor kada je reč o donošenju najvažnijih političkih odluka. Ono što zabrinjava jeste očita težnja i želja albanskih političkih predstavnika da se izvrši federalizacija makedonske države što bi bio dobar temelj za kasnije ocepljenje prema nama dobro poznatom „kosovskom“ scenariju. Najnovije zapaljive izjave albanskih političara iz celog regiona pokazuju da je na delu dobra kordinisana akcija albanskih političara iz Albanije, Kosova i Makedonije kao deo taktike realizacije projekta stvaranja Velike Albanije na prostoru Balkana. Albanci kao narod u ekspanziji koji već decenijama efikasno radi na ostvarivanju svog nacionalnog sna koji je zacrtan još od strane Prizrenske lige 1878. godine, dobio je i zeleno svetlo od velikih svetskih centara moći pre svega Vašingtona, da otvoreno započne sa rušenjem mira i stabilnosti na Balkanu, a Makedonija se pokazala kao dobro tlo za početak sukoba, kaže Zubenica i dodaje:

-Makedonija se nalazi u središtu Balkana, iako je mala zemlja ona je zbog svog geografskog položaja uvek bila interesantna kako balkanskim državama tako i velikim silama, zato ju je i jedan od najboljih srpskih istoričara Čedomir Popov nazvao „vratima Balkana“ istakavši da je kontrola Makedonije preduslov kontrole celog regiona. Ono što može da bude zabrinjavajuće jeste efekat prelivanja krize, što znači da potencijani sukob koji bi mogao da zadesi Makedoniju vrlo lako može da pređe preko srpsko-makedonske granice. Zato je potrebno udruživanje onih država na Balkanu kojese nalaze u opasnosti od velikoalbanskih pretenzija,a to su Srbija, Makedonija, Grčka i Crna Gora. Samo udružene u savez mogu da daju dovoljno jak odgovor albanskim političarima koji imaju zaštitu i podršku Zapadnih sila i koji svesno rade na izazivanju sukoba. Makedonski političari ne smeju da prave trule kompromise zarad dolaska na vlast već da postave crvene linije državnog interesa preko kojih se ne može preći.Srbija sa druge strane mora detaljno da prati kako se odvija situacija na teritoriji južnog suseda i da pre svega zaštiti srpski narod koji živi u Makedoniji. Ostaje nada da Makedonija neće postati novo krizno žarište preko kojeg će velike sile odmeravati snage i da će se naći rešenje za makedonsku političku krizu koja preti da postane još jedan građanski rat na Balkanu, zaključuje Mišel Zubenica.

E. A.

One thought on “ZUBENICA: Sprečiti da makedonska kriza postane još jedan građanski rat na Balkanu!

  • 11. маја 2017. at 11:20
    Permalink

    sturo odradjeno

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *