,,Afera“ saznaje, stiže novi zakon: ULJE MARIHUANE IDE NA RECEPT!

,,Afera“ ekskluzivno saznaje, stiže novi zakon

 

ULJE MARIHUANE

IDE NA RECEPT!

 kanabis

PN:Srbija će stati rame uz rame sa evropskim zemljama i u ovoj godiniomogućiti građanima obolelim od teških malignih bolesti legalno lečenje sa uljem kanabisa

 

G: Među onima koji će, čim poslanici uskoro usvoje zakon, moći da koriste marihuanu u medicinske svrhe su oboleli od glaukoma, multiple skleroze, raka i AIDS-a

 

Piše: Stefan Radović

 

Poslanici Narodne skupštine Srbije uskoro će usvojiti zakon po kome će marihuana u Srbiji biti legalizovana. A već početkom 2018. godine lekovi od kanabisa mogli bi da se nađu u svim domaćim apotekama na rafovima sa ostalim lekovima, saznaje ekskluzivno Afera od dobro obaveštenog izvora.

Iako još uvek lekovi na bazi kanabinoida, a posebno ulje marihuane važe za kontroverzne u zvaničnoj medicini, Srbija će kako saznajemo stati rame uz rame sa evropskim zemljama i u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogućiti građanima obolelim od teških malignih bolesti legalno lečenje sa marihuanom.

 

Stručnjaci tvrde da će ovaj potez uveliko olakšati život mnogim bolesnicima, posebno jer je već opšte poznato da ogroman broj oboelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavljaju na „crnom tržištu“.

 

Izvor  ,,Afere“ navodi da će odmah po formiranju nove vlade Narodna skupština uzeti na razmatranje i usvajanje – predlog zakona o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe.

 

– To će omogućiti pacijentima sa određenim bolestima da poseduju i koriste malu količinu marihuane, ali i lekova i preparata na bazi marihunae. Među onima koji će, čim poslanici uskoro usvoje zakon, moći da koriste marihuanu u medicinske svrhe su oboleli od glaukoma, multiple skleroze, raka i AIDS-a, otkriva naš izvor.

 

Prema rečima našeg sagovornika lekovi od marihuana kao i lekovi i preparati od kanabisa će biti izdavani na lekarski recept poput svakog drugog leka, a kontole nadležnih organa biće rigorozne.

 

– Izabrani lekar moći će da napiše recept po preporuci doktora medicine specijaliste: neurologije, interniste, onkologije, radiologije, infektologije i neuropsihijatrije. Ovo nije legalizacija marihuane za uživanje, već kontrolisano odobravanje leka i tu ne može doći do zloupotrebe, navodi naš sagovornik.

 

Veliki broj teško obolelih pacijenata kako saznajemo i sada koristi marihuanu za lečenje uzima i to od dilera na ulici, a osim što tako rizikuju da završe iza rešetaka oni nisu sigurni ni šta kupuju.

 

Ukoliko se situacija bude odvijala predviđenim tokom pacijenti u Srbiji će, prema ekskluzivnim saznanjima ,,Afere“,  vrlo brzo moći da dobiju svoju prvu legalnu terapiju medicinske marihuane i tako, pored svih problema koje im sa sobom nose bolesti od kojih boluju, zaborave na borbu za ono što im u takvim trenucima najviše treba, a to je lek.

 

Inače, korićenje marihuane u medicinske svrhe biće kontrolisano kako od posebno formirane komisije ministartva zdravlja, tako i od nadležnih u MUP sa druge strane predpostavlja se da će ovo znači da vas niko neće krivično goniti ako je posedujete za ličnu upotrebu.

 

antrfile

POLITIČARI GLASAJU ZA LEGALIZACIJU MARIHUANE

Zakon o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe koji će se uskoro naći pred poslanicima u Srbiji podržavaju aktuelni ministar zdravlja Zlatibot Lončar, kao i bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, funkcionerka SNS-a, Katarina Rakić, kao i nekadašnja ministarka državne uprave Kori Udovički.

 

– Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno je da nećemo bežati od nečega što daje rezultate. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo sve građane da upoznamo o čemu se radi – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 

Mišljenje deli i bivša predsednica Odbora za zdravlje, doktorka po profesiji i bivša ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *