AKTUELNO: Trocifren broj novozaraženih, odziv na vakcinaciju nije zadovoljavajući

BEOGRAD, NOVI SAD – Broj obolelih od koronavirusa raste, što ukazuje da smo na početku četvrtog talasa pandemije, upozoravaju stručnjaci. Jedini način da imamo mirniju jesen je ubrzana vakcinacija.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 719.234, dok je od posledica koronavirusa od početka pandemije preminulo 7.092 osobe.

Poslednjih dana broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji raste.

Sve je više polemika u javnosti da li će biti neophodna i treća doza vakcine. 

Što se tiče mešanja vakcina, imunolog Dušan Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu. Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio „ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama“.

Nova studija u časopisu Lanset, objavljuje zabrinjavajuće podatke – oko milion i po dece u svetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida 19 od marta 2020. do aprila ove godine.

Više od milion dece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 meseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procenjuje se u studiji.

Vlasti u Srbiji najavile su još jedan pokušaj motivacije za one koji ne žele da se vakcinišu protiv korone – lutriju.

Sličan model imale su i neke evropske države i SAD. Poklanjaju se razne stvari – od novca, preko automobila, trotineta, pa do životinja. I dok jedni nagrađuju, drugi nevakcinisanima uvode ograničenja.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna premija će navodno biti stan u Beogradu, biće dodeljeno i više automobila „fijat 500L“, kao i još vrednih nagrada u vidu turističkih vaučera i popusta u trgovinskim radnjama.

(Ртв)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *