AMERIČKI MEDIJI HITNO OBAVEŠTAVAJU: Vrhovni komandant NATO pakta KRENUO U SRBIJU!

Kako prenosi Glas Amerike, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), komandant NATO u Srbiju će doći tokom turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

„Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta“, navodi se u saopštenju SACEUR-a.

SACEUR nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potencijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande – što se dogodilo 3. maja ove godine.

„Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje“, rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF).

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *