AMERIKA HVALI OVAJ LEK PROTIV KORONE: Ubrzava lečenje za 31 odsto, a ovako su reagovali pacijenti!

Eksperimentalni lek remdesivir ubrzao je za 31 odsto vreme ozdravljenja obolelih od Kovida-19 u velikoj kliničkoj probi urađenoj pod pokroviteljstvom Američkog instituta za zdravlje (NIH), pokazuju preliminarni rezultati studije objavljene danas.

U poređenju sa obolelim koji su primali placebo, pacijenti lečeni remdesivirom koji pravi američka laboratorija Giliad (Gilead) ozdravili su za 11 dana umesto za 15 dana, navodi se u saopštenju.

Ozdravljenje je definisano kao izlazak iz bolnice ili vraćanje normalnim aktivnostima. Statistička pouzdanost tih rezultata je visoka.

U probu koju su zajedno obavili laboratorija Giliad i Američki instituti za zdravlje uključeno je 1.063 pacijenata na 47 lokacija u SAD i 21 u Evropi i Aziji. To je do sada najveća studija za remdesivir za koju postoje raspoloživi rezultati.

Kada je reč o smrtnosti, rezultati nisu značajni, odnosno, mala razlika u smrtnosti između dve grupe može da bude slučajna, navodi se u zaključcima. Međutim, grupa pacijenata koja je primala remdesivir je imala smrtnost od osam odsto u odnosu na 11 odsto za grupu koja je primala placebo, što „nagoveštava“ da taj lek poboljšava izglede za preživljavanje.

Američka laboratorija Giliad objavila je ranije danas da je njen lek remdesivir pokazao „pozitivne“ rezultate kod obolelih od Kovida-19.

Direktor američkog Insitututa za infektivne bolesti, Entoni Fauči, savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, objasnio je danas u Beloj kući da su prvi rezultati studije toliko jasni da su oni koji su vodili probe odlučili da ih objave, tako da bi oboleli koji su dobijali placebo mogli od sada da imaju pristup remdesiviru.

„Kad ima jasnih dokaza da neki lek deluje, imamo etičku obavezu da odmah obavestimo članove grupe koja prima placebo“, rekao je on.

On je rekao da je to vrlo važan dokaz, jer dokazuje da mogu da blokiraju virus.

„Mogu da vam garantujem da će se više ljudi, firmi i istraživača to još više poboljšati“, rekao je Fauči i dodao da „podaci pokazuju da remdesivir ima jasno delovanje, znatno i pozitivno u smanjenju vremena lečenja“.

On je rekao da bi taj lek sada mogao da postane standardni tretman za borbu protiv teških oblika Kovida-19. Daje se intravenozno 10 dana.

Istovremeno je danas, u medicinskom časopisu Lanset objavljena studija sprovedena u Kini prema kojoj lek remdesivir iz laboratorije Gilied nije pokazao da je delotvoran u kliničkim testovima za lečenje Kovida-19.

Fauči je rekao da kineska studija koja pokazuje da lek ne deluje, „nije adekvatna studija“. SZO se za sada nije oglašavala o ovoj studiji.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *