AMERIKANCI DAJU SEDAM MILIONA DOLARA DA UBIJU PUTINA U SRBIJI: Sprema se žestok medijski rat u našoj zemlji!

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) pripremila je sedam miliona dolara koje će u Srbiji uložiti u medijski rat protiv Rusije i Vladimira Vladimiroviča Putina!

USAID je već raspisao konkurs za podelu miliona na ime projekata „medijskih reformi“ u našoj državi. Stručnjaci, međutim, gotovo jednoglasno kažu da je taj konkurs samo maska i da će američki milioni zapravo biti upumpani u prozapadne medije koji će koordinisanom kampanjom pokušati da Srbima ogade Putina i Rusiju!

Zvanično, USAID navodi da je cilj projekta „poboljšanje pravnih, normativnih i ekonomskih uslova za rad u oblasti medija u Srbiji“. Isplata novca po projektima trebalo bi da počne početkom septembra ove godine, a osim medija na konkurs mogu da se prijave i „borci za slobodu štampe“, marketinške kompanije, pi-ar agencije…

Naši sagovornici kažu da je taj konkurs USAID samo paravan, maska za sprovođenje operacije „medijskog ubijanja“ Putina u Srbiji.

– Ultimativni cilj SAD jeste rušenje izuzetno visokog rejtinga Rusije među Srbima. Amerikancima naprosto nikako ne odgovara da usred Evrope imaju „rusko ostrvo“ na koje imaju sve manje uticaja… Zato će i pokušati da milionskom kampanjom ogade Srbima i Rusiju i Putina, tako da bi onda mogli i da promene srpsku državnu politiku – objašnjava Informerov odlično obavešteni diplomatski izvor.

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše naša saznanja, bivši glavni urednik „Politike“ Ljiljana Smajlović smatra da nova ulaganja USAID u našu medijsku scenu svakako imaju veze s američkom borbom protiv Rusije na Balkanu.

– USAID je agencija u sastavu Stejt departmenta i ono što se zvanično naziva ulaganjem u razvoj demokratije u stvari je deo američkih napora da ovde imaju što više uticaja. Amerikancima je jako stalo da budu snažno prisutni u Srbiji i zato žele da ograniče ruski uticaj, a čini im se da su Rusi veoma aktivni ovde – naglašava Smajlovićeva.

I medijski strateg Saša Borojević ubeđen je da će američko finansiranje biti okrenuto protiv prosrpskih i proruskih medija u našoj zemlji.

– Da se ne lažemo, krajnji cilj jeste medijska okupacija. Još od Gebelsa je poznato da onaj ko kontroliše i finansira medije vlada, presuđuje i donosi odluke. Iskreno, u Srbiji ne postoji nijedan otvoreno proruski medij osim „Sputnjika“ i Informera, pa ne znam protiv čega se Amerikanci bore tolikim milionima! U svakom slučaju, SAD će ovako uticati na javno mnenje. Prema mojim informacijama, iza ovog projekta direktno stoji bivši šef CIA Dejvid Petreus, čiji investicioni fond je u Srbiji vlasnik TV N1, ali i najvećeg kablovskog sistema SBB – kaže Borojević.

Na drugoj strani, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović kaže da je USAID zainteresovan za sprovođenje višegodišnjeg projekta vezanih za jačanje medijskog sistema.

– Na to gledam pozitivno, jer je dobrodošao svako ko nam daje inpute i pare da nešto uredimo. Ne sporim da onaj ko daje novac sigurno ima i određene interese, ali je to dobro sve dok se njihovi interesi poklapaju sa našim. Svakako smo izloženi vidljivom uticaju i meke ruske moći i evropske i američke i arapske medijske sile… U Srbiji imamo regionalnu televiziju Al Džaziru, TV N1, „Sputnjik“. To je sve neka vrsta uticaja – ističe Brajović.

Izvor: Informer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *