Amsterdam: 60 GODINA ZATVORA za ranjavanje Đurovića i ubistvo Savića

Sud u Amsterdamu osudio je na ukupno 60 godina zatvora optužene za ubistvo Gorana Savića i ranjavanje Baranina Jovana Đurovića. Napad se dogodio 23. oktobra 2019. godine u piceriji u Amsterdamu, čiji je vlasnik Savić, piše Dan.

Holandski istražitelji utvrdili su da je meta napada bio Đurović, brat pokojnog vođe „barskog klana“ Luke Đurovića. On je u pucnjavi teško povrijeđen, a njegov prijatelj je stradao pokušavajući da mu pomogne kada su napadači zapucali.

Odlukom suda u Amsterdamu 42-godišnji Šerif A. osuđen je na 24 godine zatvora kao počinilac ovog djela. Njegovi pomagači Denzel V. (23) i Dejan D. (30) osuđeni su na po 18 godina zatvora.

Kako tamošnji mediji prenose, i tokom sudskog postupka nesumnjivo je utvrđeno da je Savić slučajna žrtva, odnosno da je greškom ubijen, dok je stvarna meta bio Đurović. Vlasnik picerije zadobio je smrtonosni metak u vrat kada je priskočio u pomoć Baraninu.

Holandski mediji navode da je Đurović „ozloglašeni crnogorski kriminalac koji je napadnut u ratu organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori. Njihov sukob prenio se i na region, ali i na druge države širom svijeta. Prema policijskim evidencijama, Đurović je blizak „zemunskom klanu“, čiji je navodni vođa Luka Bojoviću zatvoru u Španiji.

Glavni osumnjičeni za ubistvo i ranjavanje u Amsterdamu, Šerif A., sada osuđen na 24 godine zatvora, uhapšen je ubrzo nakon pucnjave. Njegovu identifikaciju i hapšenje olakšalo je to što je nedugo nakon počinjenog djela uhapšen u istoj garderobi u kojoj je ubica snimljen na sigurnosnim kamerama picerije.

Sumnje da je počinio ovaj napad potvrđene su time što je u vozilu, u kojem je pronađeno oružje kojim je počinjeno djelo, potvrđen njegov DNK. Osim toga, njegov biološki trag pronađen je i na odjeći ranjenog Baranina.

Glavni optuženi na suđenju negirao je krivicu a njegov branilac bio je izričit da postoje dokazi koji pokazuju da je Šerif A. nevin.

Naime, neki svjedoci ubistva nijesu ga prepoznali kao osobu koja je ispalila hice. A takođe njegov DNK nije se poklapao sa tragom koji je pronađen na vratima picerije, iako je na snimcima zabilježeno da je uhvatio rukom to mjesto.

– Dao sam auto čovjeku koji mi je rekao da mora da vozi ženu kod ljekara. Ali on je uzeo moju odjeću iz kola i obukao se da izgleda kao ja. Namjera mu je bila da mene optuže za ovo. Tražim da mi sud ukine pritvor. U zatvoru mi je loše. Imam noćne more, noću vrištim. Plašim se da će me neko ubiti jer očito je da je Đurović trebalo da bude likvidiran zbog sukoba u balkanskom podzemlju, a sada sam ja doveden u vezu s pokušajem njegovog ubistva – istakao je u odbrani optuženi.

Pobjeda.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *