BORIS TADIĆ OPTUŽUJE: Zbog Đilasa sam izgubio izbore!

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik države, priznao je da je u Demokratskoj stranci, koju je vodio, bilo korupcije, na koju je on praktično žmurio. Tadić je označio Dragana Đilasa, sadašnjeg lidera Saveza za Srbiju, za jednog od glavnih krivaca za njegov poraz na predsedničkim izborima 2012, a smatra da ga tada nisu podržali ni potpredsednici DS.

  • Nisam imao suštinsku podršku ni svojih potpredsednika u to vreme – oni su imali svoje filmove, svoje ideje… To je jedino moglo da se reši brzom akcijom, novom stranačkom skupštinom – svega sam toga bio svestan – izjavio je Tadić u intervjuu za BBC na srpskom, koji je objavljen tačno osam godina od prelomnih izbora, kada je SNS došao na vlast.

Dragan Šutanovac, jedan od tadašnjih potpredsednika DS, kaže za Kurir da su za Tadićevo pogrešno viđenje krivi upravo ljudi kojima je bio okružen, a koji su mu odmah nakon poraza okrenuli leđa.

  • Imajući u vidu atmosferu koja je kreirana oko predsednika i ljude koji su ključno uticali na taj utisak, a dobar deo njih ga je dan nakon poraza napao ili napustio, verujem da Tadić smatra da nije imao moju podršku. Međutim, apsolutno se ne slažem sa takvim stavom, naprotiv – naglašava Šutanovac.

Preletača je svestan i Tadić, ali tek osam godina posle, pa kaže da su delovi „verovatno već počeli da sarađuju sa SNS, tražeći utočište za vreme posle izbora“. U podrobnoj analizi poraza 2012. bivši predsednik se kaje zbog toga što se nije suočio s korupcijom u sopstvenim redovima.

  • Moja odgovornost je što nisam uspeo da se do kraja izborim sa sklonošću ka korupciji delova DS, pri čemu svaka objektivna analiza i činjenice jasno govore da sam nasledio i taj problem – ali, ipak, to je došlo meni na naplatu. Greška je i što kadrovske promene nisam izvršio pre 2012, umesto što sam planirao da se tome posvetim tek posle izbora.

Đilas je očigledno jedan od partijskih kadrova koje Tadić pominje, jer je on tada bio šef beogradskih demokrata.

  • Da je beogradska organizacija DS odradila tada svoj posao kako treba, a ne statirala u kukuruzu nakon završenih gradskih izbora, ne bi se desio loš rezultat u Beogradu – kaže Tadić.

Branislav Lečić, jedan od veterana DS, kaže za Kurir da se u potpunosti slaže s ocenama Tadića, pre svega o onima o korupciji i krivcima za poraz 2012:

  • Svaka partija na vlasti se opusti. Nikad nije kasno za ovakvu vrstu iskrene misli i trezvenog gledanja na stvari. Fenomen je da političari koji nisu više na vlasti bivaju i realniji i politički inteligentniji i trezveniji. Jako je važno da nam je Tadić to saopštio. Bez obzira na to što će se javiti i oni koji ne misle da je tako bilo, ovakvi lični istupi su evolucijski stepen suočavanja sa sopstvenom savešću.
  • Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *