BOŽJA KAZNA STIŽE TRAMPA I AMERIKU: Havaji mogu biti uništeni svakog trenutka, ugroženo milion ljudi, očekuje se najgori scenario!

Na istočnom krilu vulkana Kilauea na Havajima pojavile su se nove pukotine, prepune vulkanskih gasova, i očekuje se eksplozivna erupcija, javlja AP.

Geološko topografski institut SAD saopštio je da iz novih pukotina izbija lava, ali da još nije počela da teče.

Geolozi upozoravaju da bi mogla da se dogodi eksplozivna erupcija koja bi kamenje i pepeo izbacivala nekoliko kilometara u vazduh.

Nove pukotine pojavile su se u subotu, što ukupan broj pukotina podiže na 17.

„Svi poručujemo ljudima da se pripreme za najgore. Trebalo bi da imaju plan A, plan B i plan C“, rekao je jedan od državnih zvaničnika Roan Okomura, koji pomaže u jednom od skloništa za evakuisane, prenosi Rojters.

Zvaničnici civilne odbrane pozvali su stanovnike u blizini vulkana da budu na oprezu, spremni na evakuaciju u kratkom roku.

Evakuacije su počele prošle nedelje, nakon što je lava prodrla iz pukotina u zemlji, spalivši 20-ak kuća.

Guverner Havaja je upozorio da postoji mogućnost evakuacije većih razmera ako se otvori još pukotina, ali bi, istakao je, masovna evakuacija bila izvan lokalnih i državnih kapaciteta.

U sastavu SAD su od 1959., ne primenjuju letnje računanje vremena

Havaji su američka savezna država. U sastav Sjedinjenih Američkih Država primljeni su 21. avgusta 1959. godine kao poslednja pedeseta članica. Jedina su američka savezna država koju isključivo čine ostrva. Havaji su arhipelag u centralnom delu Pacifika, jugozapadno od kontinentalnog dela SAD, jugoistočno od Japana i severoistočno od Australije.

Prirodne lepote, topla tropska klima, bistro more i talasi, i aktivni vulkani čine Havaje popularnim odredištem za turiste, surfere, biologe i vulkanologe.

S obzirom da su smešteni u centralnom Pacifiku na Havajima je prisutan uticaj kako severne Amerike tako i Azije, kao i sopstvene domorodačke kulture. Havaji imaju više od milion stalnih stanovnika, kao i dosta turista i pripadnika Vojske SAD. Glavni grad Havaja je Honolulu koji se nalazi na ostrvu Oahu.

Havaji obuhvataju praktično ceo vulkanski Lanac havajskih ostrva koji se sastoji od stotina ostrva u rasponu od 2.400 km. Na jugoistočnom kraju arhipelaga se nalazi osam glavnih ostrva Nijhau, Kauaj, Oahu, Molokaj, Lanaj, Kaholave, Maui i Havaji. Ostrvo Havaji je daleko najveće i često se naziva „Veliko ostrvo“ da ne bi bilo pobrkano sa saveznom državom. Arhipelag je deo Polinezije.

Posle Aljaske, Floride i Kalifornije, Havaji imaju po dužini četvrtu obalu među američkim saveznim državama, koja se prostire u dužini od približno 1.200 km.

Havaji su pored Arizone jedina savezna država koja ne primenjuje letnje računanje vremena.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *