Čudo Božije na nebu iznad Zvornika!

Pre neki dan, tačnije 12. juna, dok smo pokušavali da izaberemo, boje za novu fasadu i prilikom slikanja gornje ornamentike ugledali smo neobičnu pojavu iznad Zvornika i zvonika naše Svetinje

Hram rođenja Jovana Krstitelja u Zvorniku

OBNOVA STARE ZVORNIČКE CRКVE I DANAŠNJA NEOBIČNA POJAVA IZNAD ZVORNIКA I NAŠE SVETINJE


Sam Gospod zna šta se desilo i koju je poruku želeo da pošalje vernicima i crkvenim ocima Hrama rođenja svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku. Ali čudo se desilo. I svi su u čudu i još uvek ni sami ne znaju kako sve ovo da tumače. Ni gospodin Fotije, ni ikonopisac Gojko Ristanović, ni starešina crkve protonamesnik Milos Zekanović.

Blagoslovom i ličnim zalaganjem Njagovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko- tuzlanskog Gospodina Fotija, nastavljena je ranije pokrenuta generalna obnova hrama Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u Zvorniku. Preosvećeni Vladika Fotije nije zaboravio istorijski značaj Zvornika i naše Svetinje čiju obnovu i sam finansijski pomaže.

Plan radova predočen je Njegovom Preosveštenstvu prilikom prve posjete našem Svetom hramu, a što je Preosvećeni Vladika Fotije sa radošću prihvatio i blagoslovio.

Nakon ranije urađenih poslova, izvršena je trajna sanacija kapilarne vlage presekom svih zidova i postavljanjem hio-šina, razveden sistem podnog grijanja, postavljena granitna obloga sa mozaičkim dijelovima, ugrađena toplotna pumpa i elektro kotao za grijanje, unutrašnja i vanjska dekorativna rasvjeta, video nadzor, ozvučenje, nanovo urađena elektro instalacija cijelog hrama, izvršena priprema za oslikavanje, započeto oslikavanje hrama i mnogi drugi radovi.

Ovogodišnji kontinuitet obnove nastavljen je daljim oslikavanjem hrama, pripremom zadnjeg dijela ikonostasa za oslikavanje, obaranjem svih starih simsova i izlivanjem novih betonskih armiranih simsova, postavljanjem ornamentike, identične staroj, izrađene od presovanog stirodura presvučenog kvarcom, utapanjem u zid i ugradnjom novih elektro kablova, nanošenjem mrežice, ljepila i nove vanjske fasade, generalnim renoviranjem dijelova administrativnog prostora itd.

Ali pre neki dan, tačnije 12. juna, dok smo pokušavali da izaberemo, boje za novu fasadu i prilikom slikanja gornje ornamentike ugledali smo neobičnu pojavu iznad Zvornika i zvonika naše Svetinje.

Кao što svi drugačije doživljavamo i shvatamo blagoslov i neke pojave u svetu, ličnom životu ili životu Crkve, i mi smo ovu „neobičnu Svjetlost“ doživjeli kao blagoslov i znamenje Božije ljubavi, milosti i čovekoljublja. Gospod vidi i pohodi obnovitelje i blagosilja svako dobro delo. Ova pojava trajala je oko 5 minuta, a radošću je ispunila nas i oko 15 prisutnih radnika.

Neki traže i vide znakove današnje pojave na internetu ali je možda znak sa neba sadržan u žitiju Svetog Isakija Dalmatskog, koga Crkva danas proslavlja. On je u ono vrijeme, čuvši za gonjenje hrišćana, napustio pustinju i došao da hrabri pravoslavce. I nama pravoslavnima je danas mnogo potrebna riječ koja će nas ohrabriti da ostanemo na pravom putu, izdržimo borbu i djela privedemo kraju! Možda danas i nama Gospod poručuje ono što je Sveti Isakije rekao caru jeretiku: „Care, otvori Crkve pravovjernima i Bog će blagosloviti put tvoj“ ! Neka i nama Crkve uvijek budu otvorene za molitvu, Liturgiju i Sveto Pričešće, a Gospod će blagosloviti put i dobre namjere naše jer On je Put, Istina i Život vječni.

Slava Gospodu na svemu!

Gradiša Katić/Afera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *