Čudo na Vidovdan u ovčanskoj svetinji: Proplakala Sveta Petka!

Proplakala ikona Svete Petke na Vidovdan! Čudo koje je šokiralo vernike dogodilo se u Crkvi Svete Petke na Ovčanskom putu u beogradskom naselju na levoj obali Dunava. Nesvakidašnji prizor kako ikona „plače“ zabeležen je kamerom mobilnog telefona, a snimak je odmah zapalio društvene mreže.

Svi mi koji smo bili u hramu videli smo da je u jednom trenutku ikona Svete Petke zasijala tavorskom svetlošću i odmah počela da obilno mirotoči. Miro se slivalo niz ikonu, a miomiris je ispunio sveti hram. Neka se njena ljubav i milost izlije na sve koji budu dolazili i njoj se molili. Slava bogu za sve – piše u zvaničnoj objavi Crkve Svete Petke na Ovčanskom putu ka Borči.

I odmah pošto je snimak objavljen, vernici su pohrlili u ovu crkvu, a čudo se, podsetimo, dogodilo samo pet dana posle katastrofalnih poplava koje su pogodile naselja na levoj obali Dunava.

– Došla sam sa Kanarevog brda u Ovču samo da vidim ovo čudo. Vernica sam, a Svetu Petku posebno poštujem jer je moja krsna slava. Nemam reči, emocije su me savladale, a oči su mi pune suza – uzbuđeno je ispričala jedna naša sugrađanka.

Ovo je, inače, drugo božje čudo koje se dogodilo za samo mesec dana u Beogradu. Pre toga, na dan beogradske slave Spasovdan 30. maja, u vreme litije prestoničkim ulicama mirotočila je ikona Svetog despota Stefana Lazarevića.

Suze svetaca smatraju se božjim znakom i predskazanjem.

Mirotočenje ikona, pa čak i krvotočenje, zabeleženo je više puta u srpskim svetinjama i u narodu se ova pojava najčešće smatra lošim predznakom i znakom „odozgo“, mada sveštenici tvrde da i ne mora da bude tako. Veruje se da se miro javlja onda kada je svetac, koji je uvek prisutan, zadovoljan i pokušava da ukaže na svoju dobru volju.

Naučnici ovaj neobični fenomen tretiraju kao fizičku pojavu koja nastaje zbog kondenzacije vlage, ali niko još nije objasnio zašto ikone mirotoče baš iz očiju.

Posle priče o mirotočenju ikone Sv. Petke, mnogi vernici su došli i u njenu crkvu na Kalemegdanu da se pomole svetiteljki koja se smatra zaštitnicom žena.

– I mi smo danas došle u crkvu zbog snimka koji smo videle. Ispod je pisalo da je u pitanju hram Svete Petke na Kalemegdanu, ali smo ovde saznale da nije ova crkva. Ali, ne mari – rekla je Hadži Tijana Stamenović, koja je na Kalemegdan došla sa drugaricom.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *