DA LI ĆE NATO PREĆI CRVENU LINIJU: Lazanski o izbijanju najvećeg sukoba u istoriji

Ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski je danas prokomentarisao sve veću histeriju oko mogućeg sukoba Rusije i NATO pakta, predvođenog SAD

Dok se situacija na istoku Ukrajine zaoštrava, Rusija je pokrenula velike vojne vežbe na zapadnim granicama. To je zapadnim medijima poslužilo da pojačaju antirusku retoriku.

Lazanski je rekao da je siguran da neće biti nikakvog nuklearnog rata, i smatra da su to samo novinske spekulacije radi što većih tiraža.

– Amerika i Rusija su obnovile ugovor START 3 o nuklearnom balansu, i tu nema nikakvih iznenađenja u njihovim odnosima. I jedni i drugi imaju pravo da održavaju vojne vežbe. Načelnik generalštaba izraelske armije je jednom prilikom rekao da vojska ima dva zadatka: „Ili da ratuje ili da se sprema za rat“. Dakle, nikakvog rata Rusije i NATO pakta neće biti, zato što je Rusija jednostavno suviše snažan protivnik da bi NATO ulazio u sukob sa njima – ističe Lazanski.

On je pričao i o odnosima Rusije i Srbije, i ponovio je da Moskva uvek ima razumevanje i poštovanje za poziciju Beograda.

– Zato što su naša pozicija i spoljna politika konzistentni i dosledni. Tu nema iznenađujućih momenata za rusku stranu, i zato oni to visoko cene – kazao je Lazanski.

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *