Demokrate bez kvoruma na Glavnom odboru, nisu mogli da izaberu organe stranke!

Na prvoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke od kada je izabran za predsednika stranke, Zoran Lutovac nije imao kvorum zbog čega nije izabran Izvršni odbor, saznaje „Blic“.

Na dnevnom redu bile su tri tačke – predlog odluke o učešću u formiranju opozicionog saveza, izbor organa Demokratske stranke i kao treće pitanja i predlozi.

Kada je izglasana prva tačka, takođe bez kvoruma, ali na šta niko nije imao primedbe, Lutovac je odlučio da ostale tačke skine sa dnevnog reda, da bi izbegao neprijatnost da neko od prisutnih traži da se prebroje prisutni.Kako saznaje „Blic“, Lutovac je imao nameru da Izvršni odbor bira lično bez konsultacija sa odborima u Vojvodini, Srbiji i Beogradu. Iako su mu pojedini funkcioneri danima unazad najavljivali da neće glasati za njegov predlog ili da će ga bojkotovati, on nije hteo da odustane.

– Nikada se nije dogodilo da predsednik sam bira Izvršni odbor. To ni Tadić nije radio u vreme najveće moći. Ne radi se to na osnovu simpatije, već na osnovu rada, rezultata… Zato je DS drugačija od ostalih stranaka – navodi izvor „Blica“ iz vrha stranke.

Naš sagovornik kaže da se nikada u istoriji nije dogodilo da na prvoj sednici Glavnog odbora posle izbora novog predsednika, nema kvoruma. Sve je izgledalo tužno. Sednica je trajala sat vremena i samo tri govornika su bila. Ranijih godina godina bilo je po 20 govornika, a sednice su trajale četiri sata, nekad i više.

Zbog nedostatka kvoruma nije mogla da bude konstatovana ostavka altuelnog predsednika IO Radoslava Milojičića Kene zbog čega će on i postojeći izvršni odbor nastaviti da obavljaju posao koji su radili i do sada, sve dok Lutovac ne obezbedi kvorum ili ne popusti pred većinom i prihvati njihove presloge za članove pomenutog tela.

Da su saznanja „Blica“ tačna vidi se i iz zvaničnog saopštenja DS nakon sednice, u kome se ni rečju ne pominje druga tačka dnevnog reda – izbor organa stranke.

„Glavni odbor Demokratske stranke doneo je odluku o učešću u formiranju opozicionog saveza. Zoran Lutovac je članovima GO rekao da će stranka biti jedan od osnivača i članova Saveza i da saradnja sa drugim opozicionim strankama nije stvar izbora nego stvar nužnosti“, piše u saopštenju.

Lutovac je, navodi se, istakao da je zadatak Saveza da probudi nadu, izvuče građane iz apatije i da pokaže da je spreman da radi za opšte dobro.

Lutovac za Tanjug kaže da su navodi da ni za prvu tačku dnevnog reda nije bilo kvoruma besmisleni, te dodaje „da kažu i da je zemlja ravna ploča“.

– Bilo je kvoruma. Sve što je bilo na dnevnom redu je razmotreno i i sve je bilo regularno – tvrdi Lutovac i dodaje da je sednica GO DS trajala oko dva sata.

Milojičić za Tanjug nije odgovorio na pitanje zašto nije biran Izvršni odbor.

– To ne znam i nije pitanje za mene. Najvažnija odluka je da se uđe u savez i široku koaliciju – rekao je on.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *