DIVLJE DEPONIJE NA SVE STRANE: U Nišu ih ima preko 100!

Organizacija „Ekolucija 018” objavila je na samom kraju 2020. godine na svom fejsbuk profilu da je popisala više od 100 divljih deponija na teritoriji niških opština. Dodaju i da se 70% ovih deponija nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula.

„Ova opština je i opština sa najviše ekoloških problema, koje niko ne rešava”, navodi se u saopštenju „Ekolucije 018“,  i dodaje da su deponije grupisane oko korita Nišave i Južne Morave, ali i oko poljoprivrednih useva. Ovaj problem utiče na zagađenje vode, vazduha, zemlje, ali i hrane koju svi konzumiraju.

Njihov cilj je, kako su napisali, da u saradnji sa nadležnim institucijama očiste deponije, a da se na očišćenim mestima simbolično zasadi drveće.

„Tako će se povećati broj zelenih površina koje su neophodne ovom  gradu. Na tim mestima treba postaviti i table sa upozorenjem “Zabranjeno bacanje smeća“. Naravno, komunalna policija i inspektori za zaštitu životne sredine moraju povećati kontrolu, kako divlje deponije ne bi nastajale iznova i iznova”, navodi se u objavi.

Iz ove organizacije upozoravaju i na nelegalni lov, kao i treniranje lovačkih pasa na divljim pticama i u neposrednoj blizini spomenika prirode „Lalinačka slatina”, koji je zaštićeno prirodno dobro.

„Lokalne samouprave moraju da ulažu u održavanje prirodnih turističkih atrakcija. Niš je bogat turističkom ponudom za planinare i sve ljubitelje prirode. Potrebno je samo malo održavanja da ova mesta postanu sjajne turističke rute. Apelujemo i na sve građane Niša da ne uništavaju prirodu svojim ponašanjem i da svi zajedno uložimo pažnju u očuvanje prirode za sva buduća pokolenja”.

Ekolucija 018 je projekat koji je nastao iz želje za prikazivanjem ogromnih ekoloških problema u Nišu, na koje, kako kažu, niko više ne obraća pažnju i ustalili su se kao sasvim normalna stvar.

                M.F.

                Foto: Fejsbuk/Ekolucija 018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *