Dolazi ledeni talas sa arktika: U UTORAK temperature drastično padaju!

Foto: wxmaps

LEPOM vremenu u kojem uživamo u drugoj polovini septembra definitivno dolazi kraj. Naime, Evropu će uskoro zahvatiti talas hladnog vazduha s Arktika, a temperature će drastično pasti.

Kako javlja meteo web Sever Weather Europe, početkom sledeće nedelje doći će do velike promene vremena u Evropi. Naime, sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora zračne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim delom Evrope.

Natprosečno visokim temperaturama koje nam je donelo kasno leto, a u kojima uživamo poslednjih nedelja, tako će doći kraj nakon dva prodora hladnoće sa severa. Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stići će ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebao bi se dogoditi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog zraka dopreti sve do južnog Mediterana, pa čak i severa Afrike, navodi Severe Weather Europe.

Promena kreće u petak

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće se menjati u petak, kad će se hladni arktički zrak početi probijati nad severom i zapadom kontinenta. Hladni zrak širiće se iza hladne fronte s Atlantika prema središnjoj Evropi, dok će se topli zrak primicati na krajnji sever, prema Skandinaviji i severoistoku.

U nedjelju toplije, ali neće potrajati

Hladni zrak nad zapadnom Evropom u nedelju će se pomeriti prema krajnjem severu, pa će na jugu Evrope biti još toplije. No, ono neće dugo potrajati jer će se nad Atlantikom uskoro formirati novi talas hladnog zraka, a tada će se stvoriti „kanal“ prema severu koji će omogućiti snažan prodor arktičkog zraka prema kontinentalnoj Evropi.

Pravo zahlađenje stiže u utorak

Do utorka će se talas hladnog zraka razviti nad kontinentom, pa će se tako arktička fronta proširiti preko središnje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi Severe Weather Europe. Zbog arktičkog zraka doći će do drastičnog pada temperature.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *