DR TODOR JOVANOVIĆ: ZAŠTO JE PSORIJAZA OTPORNA NA LEKOVE

Kako da živite sa psorijazom!

 

Psorijaza nije vrsta alergije na nešto određeno, konkkretno. Nju uzrokuje nestabilnost organizma. Na to ukazuje ponašanje obolelih baš kao i sam tok bolesti

Nisu sve psorijaze benigne. Ima i malignih čiji se tok teško može zaustaviti, a još teže izlečiti. Zato se i kaže da je svaka psorijaza priča za sebe. Pored delovanja preparatima, spolja i iznutra, rekoh, treba primenjivati i psihoterapiju

 

Poreklo psorijaze je zagonetka za zvaničnu medicinu. Najčešće je reč o benignom, akutnom ili hroničnom zapaljenskom oboljenju kože koje, prema izvesnim saznanjima savremene nauke, naginje na genetsko uporište. Nije zarazna. Tok joj je nepredvidiv i naginje prelasku u hroničan oblik.

Veoma često je otporna na lečenje poznatim lekovima i predstavlja posebno neugodan problem u savremenoj medicini. Poseban uticaj ima na psihičko stanje obolelog jer su psorijatične promene obično lokalizovane na vidljivim delovima kože te značajno narušavaju estetski izgled osobe.

Bolest se manifestuje u obliku srebrnastih ljuspi na svetlocrvenim površinama najčešće na kolenima, laktovima i poglavini. Kliničku sliku čine i promene na nokatnim pločama, umereni ili jako izraženi svrab. U težim slučajevima može da poprimi neestetske crvene do smeđe mrlje, ožiljke, ranice, koje kod obolelog izazivaju nesigurnost i psihičke poremećaje. Kod 15-20% obolelih od psorijaze se javlja artritis, a čak u 85% slučajeva, psorijaza prethodi pojavi artritisa. Pored toga, psorijaza često recidivira, vrlo je uporna i gotovo nepobediva. Poznati lekovi kojima se trenutno tretira ova bolest imaju veoma ograničeno vremensko i terapeutsko delovanje. Efekat im vrlo brzo slabi, a nakon određenog perioda, uprkos pozitivnog uticaja, mora se prekinuti sa njihovom primenom usled pojave neželjenih efekata lekova.

Posebne lokalizacije psorijaze uključuju psorijazu vlasišta, psorijazu intertriginoznih delova kože (pregiba), psorijazu genitalne regije, psorijazu dlanova i stopala i psorijazu nokatne ploče. Uz to, psorijaza u dečjem uzrastu obeležena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji. Najčešće pridružene bolesti su hronične upalne bolesti (poput reumatoidnog artritisa i hronične upalne bolesti creva), kao i metabolički poremećaj koji dovodi do sklonosti šećernoj bolesti i gojaznosti, kao i arterijskoj hipertenziji.

Povišen je rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta miokarda i moždanog udara, a povišena je i smrtnost što rezultuje smanjenim očekivanim trajanjem života kod mlađih bolesnika sa teškom psorijazom. Čak i deca imaju veću učestalost pridruženih bolesti u poređenju sa zdravom decom, ali i decom koja boluju od atopijskog dermatitisa. Psorijatični marš je pojam kojim označavamo vezu između psorijaze i drugih sistemskih bolesti.

 

Iako je, rekoh, poreklo psorijaze zagonetka za zvaničnu medicinu, veoma je jasna njena direktna veza sa destabilizacijom organizma i u suštini je jedna vrsta alergije koja se na koži razvija i širi u obliku cikličnih prstenova, a zarasta od sredine prema spoljnim prstenovima. Psorijaza prvo zahvata središnji deo prstena, on je prvi imuniziran i taj deo kože postaje otporan pre ostalih spoljnih prstenova. Tim redosledom se i leči: iz sredine gde je koža najpre savladala „alergiju“ i širi se na neotporne spoljne delove kože po prstenovima. Psorijaza nije vrsta alergije na nešto određeno, konkkretno. Nju uzrokuje nestabilnost organizma. Na to ukazuje ponašanje obolelih baš kao i sam tok bolesti.

Pojava i razvoj ove bolesti su u tesnoj vezi sa izvesnim psihičkim stanjima, naročito potisnutim traumama i nezadovoljstvima. Neke „psihičke konstitucije“ na lična nezadovoljstva reaguju upravo psorijazom, iako ona, sama po sebi, nije izraz duševnog stanja. Pored psihe, i sam organizam je nezadovoljan sobom. Znači, reč je o kompletnom nezadovoljstvu a alergija, tj. kožna promena nazvana psorijaza, samo odgovor na takvo stanje.

Obolelima od psorijaze je neophodno opuštanje. Naročito pre spavanja s obzirom na činjenicu da često pate od nesanice. To mora da im pređe u svakodnevnu naviku. Ukoliko sami ne mogu da dosegnu potreban stepen relaksacije i opuštenosti, trebalo bi da se obrate stručnjacima koji će ih tome naučiti. Ceo organizam je potrebno opuštati laganim fizičkim vežbama, poput onih koje se praktikuju i u fizioterapiji.

Psorijaza je uporna, dosadna i teško iskorenjiva bolest u čijem tretmanu se ni jedan lek ne može unedogled primenjivati usled brzog javljanja neželjenih efekata. Nisu sve psorijaze benigne. Ima i malignih čiji se tok teško može zaustaviti, a još teže izlečiti. Zato se i kaže da je svaka psorijaza priča za sebe. Pored delovanja preparatima, spolja i iznutra, rekoh, treba primenjivati i psihoterapiju. Valja naći način da se ublaži i olakša stav ovih bolesnika prema životu. Temeljno ih relaksirati. Naučiti da sve u životu prihvataju mirno i bez panike, da reaguju strpljenjem. Ne samo da će lakše podnositi bolesti, već će i teže oboljevati. Dakle, ne smeju se plašiti života. Taj strah ih može dovesti ne samo do psorijaze i kancera, već i mnogih drugih bolesti.

Todoxinovi preparati nude rešenje dva glavna problema: budući da su potpuno prirodni, mogu se primenjivati neograničeno dugo bez neželjenih efekata, a kombinacija lekovitog bilja poboljšava funkciju imunološkog sistema i deluje u sinergiji sa Todoxinovim preparatima za spoljašnju primenu (krema i emulzija). Ovakvim delovanjem se mogu, vremenom, ukloniti neprijatne promene na koži, ali se može prevenirati i širenje psorijaze na zglobove i unutrašnje organe.

 

 

Besplatno savetovanje sa Prim. Dr sci. Todorom Jovanović možete zakazati pozivom na brojeve telefona:  011 33 41 622; 011 33 41 644 i 069 23 22 618, a svoja pitanja možete postavljati i putem mail adrese kontakt@todoxin.com

 

 

(U najnovijem broju štampanog izdanja nedeljnika AFERA dr Todor detaljno piše o gripu, pročitajte….)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *