DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Srbija je najveći krivac za građanski rat!

Duško Vujošević, nekadašnji trener Partizana, danas selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, smatra da je za građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije najviše kriva – Srbija.

Vujošević je u intervjuu za „Nedeljnik“ istakao da krivice ima na svim stranama, ali da najveću odgovornost ima zemlja u kojoj se proslavio.

– Ja sam bio za Jugoslaviju i bio sam za svakog za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. Međutim, brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlačila na granice Velike Srbije. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih. Pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje je toliko bombardovano kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska, da bi mogle da se oslobađaju druge teritorije. Kao da smo osvajali Albaniju. Pa to je bila naša zemlja, Jugoslavija. Šta smo onda osvojili? – rekao je Vujošević u intervjuu za „Nedeljnik“.

Vujošević je danas selektor BiH, reprezentacije koja bi trebalo da predstavlja sva tri naroda u toj državi.

– Meni su vrata ovde, dok je situacija takva kakva je, zatvorena. A pošto želim da radim na ovim prostorima, Bosna mi se nekako uklopila. Takođe, ti pravi sarajevski Bošnjaci su mek narod koji je mnogo propatio i prema kome imam i simpatiju i neku vrstu participacije u kolektivnoj krivici – rekao je on.

Izvor: Nedeljnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *