ENGLEZ SA SRPKINJOM POBEGAO NA KOPAONIČKO SELO: Žive u drvenoj kući sa poljskim WC-om, a greju se na SMEDEREVAC!

Englez Martin doselio se sa svojom suprugom iz Kuršumlije Vesnom na obronke Kopaonika.

Martin je naučnik iz Velike Britanije, matematičar, a Vesna, gradsko dete i nije mogla ni da zamisli da može da obrađuje zemlju i svojim rukama podiže kuću. Ovaj neobični par sa dvoje dece, živi u drvenoj kući koju su sami napravili, a hrane se onim što sami uzgoje, bez prskanja ili bilo kakvog veštačkog prerađivanja.

Martin i Vesna su svoj mir našli na srpskoj planini, prezasićeni životom u gradu. Njihov mali raj, čine i životinje, pre svega koze i kokoške od kojih dobijaju jaja i mleko.

Kuću smo napravili ručno, ja i suprug. Od početka do kraja„, kaže Vesna Jovanović, laboratorijski tehničar u emisiji „300 čuda“ Kurir televizije.

Mi živimo u skladu sa prirodom. Ne tretiramo ni voće, ni povrće koje uzgajamo. Idem i skupljam gusenice po drveću. Što rodi, rodilo je„, dodaje ona. 

Vesna navodi da se ni u jednom trenutku nisu pokajali zbog ovakvog načina života, a ne smeta im, kako kaže ni snežno vreme.

ENGLEZ I SRPKINJA POBEGLI IZ GRADA NA SELO

Ako baš zaglibim, budim kumove da dođu džipom po mene i da me izvuku„, kaže Vesna kroz osmeh. Ovaj par ima dvoje dece, kojima baš ništa ne fali u ovakvim životnim uslovima.

Vesna kaže da sin Tomislav pešači 3 kilometara do vrtića u selu i da iako su probali da ga daju u vrtić u gradu, dečak to nije hteo. Iako imaju sve uslove u gradu, porodica se sama odlučila na ovakav život.

Gledamo da radimo sve sami. I ono što ne znamo, učimo, krojimo, ova kuća raste sa nama„, kaže Vesna.

Njihove komšije nikako nisu mogle da razumeju zašto se jedan takav par odlučio na ovakav način života. U početku su mislili da je u pitanju nemaština, pa su hteli i da im zovu televiziju kako bi im napravili novu kuću.

Mislili su da mi nemamo i da je ovo naše nešto nužno, što naravno nije. Ovo je naš izbor. Hteli smo da pravimo i kuću od slame, ne znam kakvi bismo im onda bili. Nismo baš shvaćeni, ali nebitno je, ovo je naš izbor„, kaže Vesna.

Da potpuno žive u skladu sa prirodom, govori i to da koriste isključivo poljski toalet, koji su sami napravili, a sve što pripremaju i za grejanje koriste čuveni smederevac.

Naša kuća toplija je od mnogih betonskih. Čak nas je i sin pitao da li ćemo ikad ponovo imati wc, ali mi mislimo da je ovako zanimljivije„, rekla je Vesna.

(MONDO/Kurir TV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *