GDE IĆI NA ODMOR: Vlasinsko jezero raj za pecaroše i ostale!

ВЛАСИНСКО  ЈЕЗЕРО  БИСЕР  ПЛАНИНСКОГ  ТУРИЗМА  СРБИЈЕ

 РАЈ  ЗА ПЕЦАРОШЕ…                                                  .      

ЦРНА ТРАВА –   Рај за ловце и риболовце и љубитеље планинског туризма  налази се по свему судећи на трдесетом километру  од аутопута Коридора -10, а између двеју општина Сурдулице и Црне Траве, у правцу  границе са Бугарском, планиски бисер – Власинско језеро.  

           Власинско језеро  угнездено  у врлетима Власине рида, подно планине Чемерник налази се на 1.213 метара надморске висине.  У површини је од око 16 квадратних километара и највеће је вештачко језеро у Србији.  Прозрачна и питка вода језера варира у боји од сиво-плаве уз обалу до затворено плаве боје на пучини језера. Језеро је смештено у негдашњем мочварном канњону дугом око 20 километара, обилује зеленилом са ендемским билљкама  и бубама па је увек мета  научне пажње биолога и љубитеља природе. Посебно су занимљива плутајућа тресетнаострвца богата ендемским биљкама…

            Овај локалитет први пут се спомиње у  писаним изворима са краја 18 века, као мочварна живописна долина реке Власине. Током 1946 године започиње изградња бране за будуће хидроелектране система „Врла“, где их данас има четири. Пуњење акумулације започело је велиоком свечаношћу ондашње комунистичке власти 9.априла 1949.године, а коначно пуњење преграђене долине завршено је крајем 1954. године.  Језеро је тада имало око десет квадратних километара са близу 130 милиона кубика воде. Данас оно износи нешто више од 16 квадратних километара, погодно је за све врсте планиског туризма. Обилује тресетним острвима, од који су неколико пливајућих, и врло је богато рибом пастрмком. У његовој близини су манастир у Пољу, црква у Божици и Црној Трави и стара кула у Клисури, у  мору  нетакнуте природе са аутохтоним биљкама попут  „Росуље“ или зимзелена “Зелениче“.     

             Чист планински ваздух и хладна вода натераће сваког госта да се добро нахрани у неком од ресторана поред језера или у два оближња хотела. Хотелске цене у „Власини“ или „Нарцису“ су веома повољне за домаћи џеп.У бројним вилама и приватним апартманима, на неких стотинак метара од обале језера, цене су  нешто повољније но у хотелу.    Хотел „Нарцис“  расополаже сопственом спорстком салом и помоћним игралиштима и скијашким теренима  и идеалан је за зимску припрему спортиста. Овај хотел има своје добре референце и у организацији конгресног туризма. Поред лесковачких специјалитета са роштиља своме госту љубазни домаћини ће понудити проју са кајмаком, разне пите зељанице, пастрмку на жару, шпиковану јунетину и моштво укусних јела са природним  биљним  зачинима  из овога краја. Реч је о врло љубазним горштацима, дојучерашњим печалбарима неимарима по бројнм југословенским  градилиштима  али озбиљно забринутих за очување свог језера,његове флоре и фауне,у понекад прекомерној експлоатацији воде  у комерцијалне сврхе…

        У мору зеленила Власине олако се може прићи из правца Сурдулице са успутним разгледањем нанизаних хидроелектрана из система „Врла“, њих четири разасутих кањоном у природном паду у дужини од 885 метара, или из правца Лесковца преко Власотинца и Црне Траве уз питоми крајолик реке Власине и дивним погледом  на лесковачку котлину.  

                                                                                                           

AFERA/Тома Стевановић                                                                                                        

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *