Grčka pooštrila mere za ulazak u zemlju: Srbi i dalje ne odustaju od letovanja u Grčkoj

Grčka će zatvoriti jedan granični prelaz sa Albanijom i testirati sve koji ulaze u zemlju, rekao je vladin portparol Stelios Pecas povodom pogoršanja stanja u severnoj Grčkoj.

U Grčkoj se drastično povećao broj obolelih prethodnih nedelja, zbog čega je uveden policijski čas u celoj zemlji, drugi ove godine, preneo je Rojters. Najpogođenije su severne regije, posebno Solun, a svako ko namerava da uđe u Grčku dužan je da pokaže negativan PCR test urađen najdalje 72 časa pre ulaska u zemlju, a onda će i po dolasku u Grčku biti testirani

Najnovije mere stupaju na snagu u petak ujutro, a Pecas je zamolio građane da poštuju mere. Grčka je danas potvrdila 3.227 novih slučajeva korona virusa, a od posledica kovid-19 preminulo je još 59 osoba, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje (EODI). Potvrđenih slučajeva od početka pandemije sada je ukupno 85.261, dok je preminulih 1.347, javlja grčka agencija ANA.

Na respiratorima se nalazi 499 pacijenata.

SRBI PLANIRAJU LETOVANJE

U nedavnoj anketi čitaoci Nedeljnika Afere odabrali su destinacije u Grčkoj na kojima žele da provedu dane odmora 2021. godine.

Letnja sezona ove godine ostala je obeležena po tome da je većina „Grkofila“ ostala uskraćena za sunčanje i uživanje na plažama Jonskog i Egejskog mora, međutim rejting bratskoj Grčkoj nije opao, pa je još uvek omiljena destinacija srpskih turista.

 Najveći broj naših čitalaca, sledećeg leta odmaralo bi na Tasosu, prelepom ostrvu Severnog Egeja. Više od 13,04 posto anketiranih sebe vidi u ovoj turističkoj oazi.

Nešto manje, odnosno 11,06 odsto letovalo bi u Pefkohoriju. Srbi Halkidikiju i Olimpijskoj regiji daju prednost zbog činjenice da grčki ugostitelji dobro poznaju naš jezik i običaje, a cene su prilagođene srpskim građanima, pa sa prosečnom platom četvoročlana porodica može da se odmori.

Na trećem mestu našla se čuvena Paralija u kojoj je letovalo 8,48 odsto anketiranih čitalaca „Afere“, a na četvrtom Lefkada sa 7,24 odsto.

Polihrono se našlo na petom mestu sa 5,67 odsto, a zatim Neos Marmaras sa 4,38 odsto.

Sarti, Olimpik Bič i Evija su se našli na sedmom, osmom i devetom mestu, dok je deseto mesto zauzela Nea Vrasna sa 3,14 odsto.

Anketa Nedeljnika Afere, još jednom dokazuje da kopnena Grčka i dalje drži primat u odnosu na ostrva na kojima je jako mali broj srpskih turista letovao prethodnih godina. Oni koji pak, jesu najviše su išli na Eviju, a zatim na Lefkadu i Skijatos.

Statistike kažu da stotinak srpskih turista poseti Rodos, a na Krit ode i do 500 turista godišnje, uglavnom Srba koji žive u inostranstvu.

Što se tiče verskog turizma, Srbi tokom cele godine posećuju Hilandar na Svetoj Gori, ali ipak veći broj Srba ide na poklonjenje Svetom Nektariju u Eginu. Omiljeni izlet Srba koji letuju u Grčkoj je obilazak kompleksa manastira Meteori, a srpske agencije u ponuti imaju i poklonička putovanja na Eviju, kao i obilazak manastira Sveti Pantokrator u blizini Atine.

(021, Nedeljnik Afera)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *