INTERVJU: VLADAN GLIŠIĆ ZA AFERU: „SPAS je spreman za učešće u vladi ako nam SNS to ponudi“!

Uspeh Srpskog patriotskog Saveza (SPAS) na upravo održanim republičkim izborima gde je ovaj savez izrastao u treću poltičku snagu u Srbiji, može predstavljati samo uslovno rečeno iznenađenje jer sve prethodne prognoze analitičara ali i raspoloženje u javnosti pokazivalo je da lestvica od tri posto cenzusa za Šapićevu stranku neće biti problem za prelazak. Da li će SPAS u budućem skupštinskom savezu biti opozicija ili se može dogoditi kolacija sa SNS-om i kako vidi naredni period u ovoj, po svemu potpno specifinoj 2020. godini, u intervjuu ua Aferu govori član predsedništva Srpskog Patriotskog saveza Vladan Glišić.

Kako ocenjujete protekle parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji?

-Protekli izbori bili su netipično pristojni, bez velike tenzije i nadam se da su kao takvi nagoveštaj promene političke atmosfere u Srbiji.

Da li vas je iznenadio uspeh pokreta SPAS i činjenica da ste treća politika snaga u Srbiji?

-U izjavama i intervjuima pred izbore naši predstavnici izjavljivali su da bi uspehom smatrali ulazak u Skupštinu Srbije pošto smo organizacija koja se prvi put pojavljuje na parlamentarnim izborima. To smo i ostvarili tako da nije bilo iznenađenja.

Šta će biti osnovni ciljevi za koje ćete se zalagati u budućem skupštinskom sazivu?

-Zalagaćemo se za nastavak izmene izbornog sistema, za promenu partijskog modela i medijskih pravila u Srbiji. Zalagaćemo se i za demetropolizaciju Srbije kao i za veću podršku domaćim privrednicima bilo da su iz Srbije ili iz rasejanja.

U pojedinim medijima se pojavila vest da će novu vladu praviti SNS i SPAS, odnosno da će socijalisti preći u opoziciju? Da li vdite SPAS kao deo buduće vlade Srbije?

-SPAS je spreman za razgovor sa SNS-om a da li će ta ponuda doći zavisi samo od njih. Oni mogu da vladaju i sami ako to požele.

Kako ocenjujete pokušaj bojkota dela opozicije i da li vas je iznenadio katastrofalan rezultat Sergeja, Šešelja i Čede Jovanovića?

-Izborni rezultati svake od političkih stranaka su posledica njihove izborne strategije. To je njihovo pravo i njihov izbor a posledice sami snose.

Dveri definitivno odlaze sa skupštinske scene a mnogi misle i sa političke. Da li vam je kao osnivaču tog pokreta žao?

-Dveri su davno prestale da budu onaj pokret koji sam osnivao. I njihov rezultat je posledica odluka koje su doneli još pre pet godina.

Može li se u narednim sedmicama i mesecima pred nama doći do nekog pomaka kada je reč o pitanju reavanja kosmetskog problema?

-Rešavanje problema na KiM traje decenijama pa i vekovima. Ne očekujem brz rasplet u danima pred nama. Ali sve će biti jasnije posle izbora u novembru u SAD.

Kako će Srbija, Evropa i svet izgledati nakon završetka pandemije Korone, da li će baš sve biti trajno promenjeno na geopolitikoj i ekonomskoj sceni?

-Ova epidemija je samo ubrzala geopolitičke procese. Ekonomsko i političko težište se seli na Istok. To će uticati i na EU i na Srbiju.

Da li biste prihvatili neku zbvaničnu državnu funkciju ako bi vam bila ponuđena?
-To zavisi od celokupnog dogovora SPAS-a sa vladajućim strukturama. Ako ga uopšte bude.

Srećko Milovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *