Kad bi častio svaku osobu na svetu i dalje bi bio MULTIMILIJARDER: Ovih 11 činjenica o bogatstvu Bila Gejtsa će vas ODUVATI

Osnivač “Majkrosofta” i jedan od najbogatijih ljudi u svetu Bil Gejts razvodi se od svoje supruge Melinde nakon skoro tri decenije braka.

Gejts je četvrta najbogatija osoba u svetu, “teška” oko 130 milijardi dolara. Toliko je bogat da se prosečni Amerikanac koji potroši jedan dolar poredi sa Gejtsovih potrošenih 1,2 miliona. Čak i nakon razvoda – koji će verovatno biti veoma skup – i Melinda i Bil će ostati među najbogatijima u svetu, piše “Biznis insajder”.

Evo nekih zanimljivih činjenica koje će vam Gejtsovo bogatstvo staviti u drugu perspektivu:

Samo protekle godine Bil je postao bogatiji za 41 milijardu. Njegovo bogatstvo je početkom maja prošle godine procenjeno na 105 milijardi, a danas je za skoro 70 milijardi bogatiji nego što je bio 2016.

Prema podacima iz 2019, Gejts zaradi 127 dolara u sekundi. To znači da nije vredno njegovog vremena da podigne novčanicu od 100 dolara na sred puta!

Imanje Bila Gejtsa na Floridi

Ako bi trošio milion dolara dnevno, trebalo bi mu 400 godina da potroši svoje bogatstvo. Iako je Gejts do sada priuštio sebi privatni avion, vilu u Vašingtonu vrednu 125 miliona, kao i više rančeva, između ostalog i jedan na Floridi, poznat je po štedljivosti.

Gejts je za oko 50 odsto bogatiji od britanske monarhije. Britanska kraljevska porodica “teška” je 88 milijardi, prema podacima “Forbsa” iz 2017.

Iako je Gejts svoje bogatstvo stekao kao suosnivač “Majkrosofta”, pored Pola Alena, 2019. je imao svega 1,3 odsto udela u kompaniji. Nije poznato koliki procenat kompanije Gejts ima danas, nakon što je sišao sa funkcije direktora u martu 2020.

Bil i Melinda Gejts

On je i dalje četvrta najbogatija osoba u svetu, čak i nakon što je dao najmanje 41 milijardu u dobrotvorne svrhe proteklih godina. Fondacija Bila i Melinde Gejts osnovana je 2000. i danas je najveći privatni humanitarni fond u svetu, koji se fokusira na globalno zdravlje i siromaštvo.

Gejtsovo neto bogatstvo je u nekom trenutku bilo veće od BDP-a Luksemburga, Estonije i Bolivije – zajedno. BDP Luksemburga je bilo oko 71 milijarde dolara, Estonije 31,4 a Bolivije 40,8, prema podacima Svetske banke, u trenutku kada je Bil Gejts imao 146 milijardi dolara.

Gejts je bogatiji od najbogatije osobe u Aziji i Kini – zajedno. Indijski biznismen Mukeš Ambani, vredan 74,7 milijardi dolara, najbogatiji je u Aziji, a Džong Šanšan, vredan 66,3 milijarde, u Kini.

Gejts bi mogao da svakom čoveku na planeti da desetak dolara i da i dalje ostane multimilijarder.

Prosečni Amerikanac sa fakultetskom diplomom zaradi za vreme života oko 2,2 miliona (a prosečna Amerikanka 1,3). Gejts to zaradi za manje od 28 minuta.

(Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *