KLAN: Šta u seriji nije istina?! Ko je spojio Čumeta sa Šiptarom a ko sa Legijom!

Serija KLAN koja se trenutno emituje i na nacionalnoj RTS televiziji, i ona je verovatno najpopularnija ovog trenutka, snimana je naravno po istinitim događajaima iz stvarnosti po zlu i surovosti čuvenog „zemunskog klana“ iza kojeg je ostalo više od 30 ubistava, između ostalih i premijera Srbije Zorana Đinđića. Junaci iz serije su lako prepoznatljivi svakom ko je pratio suđenje ili ko bilo šta zna o kriminalu.

Šok je naravno vođa zemunskog klana Dušan Spasojević, iako je Šiptar bilo njegovo šifrovano ime samo u policiji, u realnom životu svi su ga zvali Duća. Paša je Mile Luković Kum, Dušanova desna ruka. Francuz je naravno Legija po francuskoj Legiji stranaca, Bubon je u stvari Ljubiša Buha Čume, zanimljivo je odakle ideja da Čumetu daju baš ovaj filmski nadimak. Bubon je, u stvari, ukrajinski muzički instrument, ali je mnogo poznatija, pa čak i danas aktuelna Bubonska kuga, pa su pisci scenarija verovatno narodni izraz „“čuma“ spojili sa kugom. Naravno tu su i braća Simovići, braća Krsmanovići, Kostadinovići, policajci koji sarađuju sa klanom i ostali.

Serija počinje ubistvom Tigra, odnosno ubistvom Arkana! Za one koji su poznavali ove ljude iz sveta kriminala serija je prikazana dosta realno, naročito su dobro odglumljeni likovi Šoka i Babuna, odnosno Spasojevića i Buhe. Svaka različitost je namerna, piše na kraju svake serije.

Međutim, jedan od retkih detalja koji ne odgovaraju istini je način na koji su se upoznali Šiptar i Kum sa Čumetom. Kako tvrdi naš izvor blizak Ljubiši Buhi, apsolutno je neistinita priča iz serije po kojoj su zemunci ukrali automobil Ljiljani Buhi, Čumetovoj ženi. Potom ih Čumetova privatna policija hapsi i odvodi u Surčin. Tuku ih dok ne priznaju gde je auto. U jednom trenutku Spasojević i Luković stoje u praznom bazenu dok veliki Bos Čume stoji na ivici bazena i piša po njima. Na kraju ih ucenjuje da moraju da izvrše jedno ubistvo za njega, alternativa je da im „odseče jajca“. Oni prihvataju ono prvo.

Prava istina upoznavanja ključnih ljudi ova dva klana (surčinskog koji je uveliko radio heroin, i zemunaca koji su tada bili sitni lopovi) ide ovako. Na ulazu u Surčin pokvario se jedan stari Yugo, pored njega su kao izgubljeni stajali mafijaši u pokušaju Duća i Kum. Zaustavlja se najnoviji model mercedes, jedan od retkih tog tipa u Beogradu, i iz njega izlazi gospodin – čovek u odelu. Pita klince šta im se desilo i da li može da im pomogne. Pošto je Čume po profesiji bio limar, čak je radio na aerodromu kao aviolimar, on onako u odelu postavlja karton, leže pod automobil i popravlja im poluosovinu koja je ispala ili nešto slično. I odlazi. Spasojević i Luković se kasnije raspituju ko je čovek koji im je pomogao, i ubrzo dolaze u Kotobanju u Surčin, sa poklonima, kako bi mu se zahvalili. Sve ostalo je legenda.

Sa druge strane apsolutna je istina, u seriji i u životu, da je Milorada Ulemeka Legiju sa Dušanom Spasojevićm upoznala Aleksandra koja se posle ubistva Šuce, njenog supruga, zabavljala i na kraju udala za Legiju.

U seriji postoji još nekoliko sitnih netačnih detalja koji se naravno mogu pripisati umetničkoj slobodi autora.

Afera/Gradiša Katić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *