KURC: Nećemo tolerisati radikalni islam u Austriji!

U Austriji nema tolerancije prema radikalnim razmišljanjima i političkom islamu, poručio je kancelar Sebastijan Kurc, a vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe ističe da islam nije deo Austrije.

„Ne, islam nije deo Austrije. U centralnoj Evropi imamo hrišćansko-jevrejsko obeležje. Građani islamske veroispovesti su, međutim, danas deo društva“, rekao je Štrahe u intervjuu austrijskim medijima povodom 100 dana nove vlade.

Austrijski kancelar Kurc je naveo da je, pravno gledano, islam od 1912. u Austriji priznata vera.

„U našoj zemlji postoji sloboda veroispovesti i svako treba da praktikuje svoju veru, ali nema tolerancije prema radikalnom i političkom islamu“, naglasio je Kurc.

Kurc je podvukao da promene koje je nova vlada započela ne bi bile moguće sa ranijim koalicionim partnerom Socijaldemokratskom partijom (SPO).

Kada je reč o predstojećem predsedavanju Austrije EU on je istakao da će biti u znaku bezbednosti i subsidijarnosti.

„Zzelimo stvoriti Evropu koja bi štitila. EU ne sme građanima doneti samo prednosti putovanja bez pasoša, da nema potrebe za promenom novca, jer imamo evro, ili ukidanja rominga, već je odlučujuće da na našem kontinentu imamo bezbednost“ rekao je on.

Kurc je dodao da EU mora da se bavi važnim, a ne „malim“ pitanjima, i da ne stvara stalno nova pravila i birokratiju, već da se fokusira na pitanja kao što su bezbednost ili konkurentnost.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *