ЛАВРОВ ПРЕДЛОЖИО КИНИ: Напустити платне системе које контролише Запад

МОСКВА СПРЕМНА ДА СТРАНИМ ВЛАДАМА ЗА КУПОВИНУ РУСКЕ РОБЕ ОДОБРИ БИЛИОН РУБАЉА КРЕДИТА

* Објаснио: „Могуће ризике нових санкционих притисака боље је смањити јачањем сопствене технолошке независности, посебно прелазом на плаћања у  националним валутама, као и у међународним валутама, које су алтернатива долару“

________________________________________________

       СЕРГЕРЈ Лавров сматра да савремене реалности указују на потребу напуштања коришћења међународних платних система које контролише Запад.    

       Шеф руске дипломатије рекао је кинеским медијима: „Морамо се одмакнути од тих платних система“.

       Није до краја открио како се то у Москви замишља, али  је нагласио:    

       „Могуће ризике нових санкционих притисака боље је смањити јачањем сопствене технолошке независности, посебно прелазом на плаћања у  националним валутама, као и у међународним валутама, које су алтернатива долару“.  

       Независно од овога, Лавров је упозорио да би увођење пасоша за вакцинацију против коронавируса за улазак у друге земље могло довести до појаве нових линија раздвајања у свету и кршења људских права.    

       Сигурно нимало случајно, истовремено је Министарство финансија Русије упозорило на „нагло повећане ризике од `хапшења` и блокирања руске имовине у Сједињеним Државама и западној Европи“.

       Као једну од парирајућих мера, предложило да се средства Фонда националног благостања користе за давање страним владама кредита за куповину руских производа.   

       Руски експерти су уверени да ће то помоћи смањењу ризика од блокаде, а с друге стране – и убрзати економију без вештачког упумпавања новца.

       За овакве кредите би из Фонда требало да током три наредне године буде одобрено укупно 1 билион рубаља.

Fakti.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *