Linta: Odavanje počasti u Blajburgu vređanje žrtava NDH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da najdublje vredja žrtve NDH to što je i ove godine ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, u Austriji, počast odala državna delegacija Hrvatske, na čelu s predsednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem.

„Jasno je kao dan da Blajburg nije mesto stradanja već mesto obnavljanja ustaške ideologije i otvoreno žaljenje za NDH koja se u današnjoj Hrvatskoj većinski posmatra kao istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodnom državom a ne kao kvinsliška i genocidna tvorevina“, navedeno je u pisanoj izjavi Linte dostavljenoj medijima.

On je naveo da je jedan od dokaza da se u Blajburgu polažu venci na grobnu tablu na kojoj piše „U čast i slavu poginule hrvatske vojske – maj 2015.“ a prevod na nemački glasi „U spomen palim Hrvatima – maj 1945.“

„To znači da predstavnici hrvatske vlasti i katoličke crkve dolaze u Blajburg odati počast zločinačkom režimu a ne žrtvama“, ocenio je Linta i dodao da se ne sme pristati na „proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez sudjenja žrtva i da su sve žrtve iste“.

On je ocenio da se time šalje „sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mesto gde su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj“.

„U Jasenovcu i desetinama drugih logora smrti, kao i na velikom broju drugih stratišta koji su postojali za vreme zločinačke NDH ubijeni su nevina deca, žene i muškarci samo zato jer su Srbi, Romi i Jevreji. U Blajburgu su ubijeni zločinci koji su počinili genocid tokom Drugog svetskog rata“, navedeno je u saopšenju Miodraga Linte.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *