Loša vest za Srbiju: Pompeo dolazi da stopira „Turski tok“!

Američki državni sekretar Majk Pompeo stiže danas u Budimpeštu da zaustavi projekat gasovoda „Turski tok“. Njihova glavna meta je da naude Putinu, a sredstvo kojim će se koristiti da to ostvare je brutalan pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana, a kolateralna šteta ukoliko uspeju da realizuju plan biće Srbija.

U vrhu američke administracije svoje namere i ne kriju, pa je tokom vikenda visokopozicionirani zvaničnik Stejt departmenta Robert Paladino potvrdio čime će se Pompeo najviše baviti tokom četvorodnevne posete, tokom koje će obići Budimpeštu, Bratislavu, Varšavu, Brisel i Rejkjavik.

– U Mađarskoj ćemo nastaviti da se zalažemo za diversifikaciju energetskih zaliha u centralnoj Evropi. Sekretar će pozvati Mađarsku da se snažnije angažuje oko završetka projekta na ostrvu Krk, za uvoz američkog tečnog prirodnog gasa, kao i gasovoda BRUA, a takođe će odvratiti Mađarsku od davanja podrške „Turskom toku“ – bio je jasan ovaj zvaničnik.

Mada je prethodnih dana Evropska energetska zajednica dala zeleno svetlo Bugarskoj i Srbiji (uz nekoliko dodatnih uslova koje naša zemlja mora da ispuni) za realizaciju projekta, Amerikanci se s tim očigledno ne mire. Ekonomista Mlađen Kovačević upozorava da je, uz pritisak na Mađarsku, opasno i to što Vašington može i Bugarsku da natera da odustane od „Turskog toka“:

– Bugarska je već bila prinuđena da napusti projekat „Južni tok“ iako je to bila velika šteta za tu državu. Amerikanci sada dokazuju i Orbanu i Bugarima da će Rusija zloupotrebiti to što će imati monopolski položaj.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, međutim, smatra da ovaj plan neće uspeti:

– Čak 90 odsto gasa u naš region stiže iz Rusije. Ako oni ukinu snabdevanje, svi će ostati bez gasa. Ne postoji alternativa za ruski gas jer je tečni gas isuviše skup i ne može se transportovati u dovoljnoj količini. Cela priča oko rušenja tog toka pada u vodu ako Rusi uistinu budu ozbiljni u nameri da isključe sadašnju trasu preko Ukrajine. Zato verujem da ova američka akcija neće dati rezultat.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *