Лукашенкова освета Европској унији

Летови из Багдада и Истанбула за Минск постали су мигрантска рута, а белоруски председник, пропуштајући оне који траже азил у ЕУ, прави велики проблем ЛитванијиПутници на аеродрому у Багдаду

Ирак и Турска нису суспендовали ваздушни саобраћај с Белорусијом, а председник Александар Лукашенко је то искористио за малу освету балтичким државама и Европској унији, нарочито Литванији, која је постала база белоруске опозиције за рушење његове власти. Летови белоруског националног превозника „Белавија”, који је одржавао линије са око 20 аеродрома у Европи, обустављени су после приземљења авиона „Рајан ера” и хапшења опозиционог блогера Романа Проташевича.

Али онда су учестали летови из Багдада и Истанбула за Минск и испоставило се да су постали мигрантска рута за прелазак у ЕУ, пошто белоруска војска „не брани” границу и, како тврде власти у Вилњусу, помаже организован прелазак миграната. Овај коридор успостављен је након што је ЕУ завела санкције Минску због кршења људских права.

Пошто су обуставили сваку комуникацију с Лукашенком, литвански министар иностраних послова Габријелијус Ландсбергис отпутовао је у Багдад и разговарао с колегом Фуадом Хусеином како би ова рута била обустављена. Ирански шеф дипломатије обећао је да ће влада истражити мреже кријумчара одговорних за пребацивање стотина Ирачана у Европу, посебно преко Белорусије у Литванију, која је недавно прогласила ванредно стање због све већег прилива миграната.

Хусеин је на заједничкој конференцији за медије обећао да ће формирати заједничку комисију коју ће чинити представници Министарства спољних и унутрашњих послова, Министарства за миграције, обавештајних служби и Управе за цивилно ваздухопловство, који ће укинути кријумчарске мреже. Литвански шеф дипломатије поново је оптужио белоруске власти да уз помоћ криминалца подстичу овај трафикинг и позвао на увођење петог пакета санкција ЕУ Минску. Влада у Литванији наводи да Белорусија против ње води хибридни рат и да су илегалне миграције једно од средстава.

Суочен са санкцијама држава које не признају његову прошлогодишњу победу на председничким изборима, нарочито са ставом Литваније, која је прихватила бившу кандидаткињу Светлану Тихановску и невладине организације из Минска – Лукашенко је најавио да ће отворити путеве дроге и миграната ка овој држави.

Литванске власти у јуну су забележиле да је током два месеца више од 1.500 људи прешло у њихову земљу, што је 20 пута више него током целе 2020. године. Према подацима литванске Државне граничне службе, ове године је 397 људи приведено након преласка из Белорусије. Поређења ради, 81 особа је притворена током целе 2020. године, 46 у 2019. години, а 104 у 2018. Белорусија и Литванија деле готово 680 километара дугу границу, која је и спољна граница ЕУ, а мање од 40 процената надгледа се електронским надзором.

Као одговор на то, Вилњус је прогласио ванредно стање и оптужио Белорусију за организован прелазак миграната преко своје границе како би присилио ЕУ на промену политике према Минску. „Сматрамо да Ирачани постају жртва белоруског режима”, рекао је Ландсбергис и позвао се на нека од сведочења око 800 ирачких миграната о томе како су пребачени у Литванију. Њима је обећаван лак пут у Европу, али је проблем у томе што ће они завршити у литванској шуми у избегличком кампу, иако су морали да плате много новца.

Асошијетед прес је објавио сведочења неименованих миграната из Ирака да су платили посредницима 1.400 долара да их доведу до шуме на граници и даље им рекли да наставе пут у Литванију. Други је испричао исту причу и додао да је резервисао хотел у Минску и након тога покушавао да пређе границу с Литванијом.

Такође се тврди да је нагло порастао број летова из Багдада за Минск и да граничари једноставно „затварају очи”. Како се број миграната заглављених на литванској граници брзо повећава, Литванија је затражила помоћ Фронтекса, граничне службе ЕУ. Такође су контактирали и с властима у Турској тражећи да појачају контролу над људима који одлазе преко њихових аеродрома. Литванске власти су формирале два кампа у које смештају мигранте и обрађују њихове податке.

Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *