MINISTARKA VUJOVIĆ O „EKOLOŠKOM USTANKU“: Podržala današnji protest?

Vujovićeva je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine….

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja danas u Beogradu, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade.

U saopštenju za javnost, ona je navela da se prvi rezultati pokrenutih projekata očekuju već u ovoj godini.

Vujovićeva je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj.

Ministarka je poručila građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Ona je navela da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

“Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže”, navela je Vujovićeva.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

“Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini. Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju”, poručila je ministarka Vujović.

Ekološki ustanak

Protest pod sloganom “Ekološki ustanak” zakazan je u 13 sati ispred Skupštine Srbije. U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti. Očekuje se i dolazak aktivista iz cele Srbije, ali i regiona. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je i glavne zahteve ovog protesta. Obuhvaćeno je sve – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

(Espreso)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *