MLADIĆ OTKRIO KLJUČ ZA RAZVOJ CRNE GORE: Ovakva saradnja sa Srbijom neophodna

piše: Vladislav Bojović, direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska

Crnoj Gori je prijeko potrebna obnova industrije, otvaranje fabrika i proizvodnih pogona, dakle, podizanje uništene i opljačkane privrede i poljoprivrede, za šta i dalje postoje značajni potencijali, pogotovo na sjeveru. Za ostvarenje ovog cilja neophodna je sveobuhvatna saradnja i infrastrukturno povezivanje prije svega sa Srbijom. Štaviše, obnavljanje privrede Crne Gore i otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo na njenom sjeveru, zavisi od oslanjanja na Srbiju i preuzimanja koncepta razvoja koji je u Srbiji dao vidljive pozitivne rezultate.

Svjedoci smo bili prethodnih godina da su građani i privreda Crne Gore ispaštali i trpjeli neprocjenjivu štetu usled neprijateljske politike DPS režima prema Srbiji, provociranja sukoba sa Srbijom i neosnovanih optužbi na račun državnog rukovodstva Srbije.

Nova vlada Crne Gore ne smije sebi da dozvoli takav luksuz da nastavi praksu bivšeg režima, u vidu slanja otrovnih strelica, neosnovanog optuživanja i zauzimanja neprijateljskog stava prema vlastima u Srbiji i pored toga što bi to željele različite interesne grupacije u Crnoj Gori, a i šire. Niti za tim ima potrebe, niti racionalnog opravdanja, s obzirom na to da su najveću štetu od takve politike, tokom prethodnih godina, imali građani i ekonomija Crne Gore.

Nova vlada Crne Gore nikako ne bi trebalo da traži nekakve nove razloge da ne sarađuje i razvija najbolje odnose sa Srbijom i njenim vlastima. Bili smo svjedoci takvih nerazumnih i ideološki motivisanih razloga i poteza bivšeg režima koji su sprječavali saradnju i koji su nas doveli tu gdje jesmo, uz ogromnu nezaposlenost, uvoznu zavisnost, uništenu privredu i katastrofalan javni dug.

Umjesto neprijateljske politike prema Srbiji, neophodno je iskoristiti njene pozitivne trendove i spremnost na saradnju koju već godinama nudi Crnoj Gori, na dobrobit svih građana. Stoga, nova vlada Crne Gore treba da preuzme dobra iskustva, efikasne politike i mjere koje su Srbiju dovele do toga da u periodu pandemije bude prva država u Evropi po stopi ekonomskog rasta, sa održivim i značajno smanjenim javnim dugom i smanjenom nezaposlenošću, sposobna da pomogne svakom sektoru, od zdravstva, industrije, malog i srednjeg biznisa, poljoprivrede…

Crna Gora svakako nema alternativu saradnji sa državama regiona, pogotovo sa najbližom Srbijom i pogotovo sada kada je jasno da smo kao država ivici kolapsa i potpunog kraha javnih finansija. Stoga, svako ko radi protiv interesa najbolje saradnje sa Srbijom i svako ko ugrožava i zarad bilo čijih parcijalnih interesa remeti najbolje odnose sa Srbijom, radi protiv Crne Gore, jer je lišava mogućnosti da finanskijski opstane i privredno oživi.

(Borba.me)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *