„Moskvičem do pakla“ premijerno u BDP

Drama „Moskvičem do pakla“ Zlatka Grušanovića u režiji Marije Barne Lipkovski i adaptaciji Luke Kurjačkog biće premijerno izvedena večeras u Beogradskom dramskom pozorištu.

Grušanović je na konferenciji za novinare objasnio da je dramu napisao pre 19 godina nakon saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio svoju devojku i da je predstava bazirana na autentičnoj emociji koja proizilazi iz gubitka voljene osobe i sučeljavanja s krivicom.

Drama “Moskvičem do pakla” građena je na autentičnoj priči o mladiću koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio devojku. Ona predstavlja demonsko pozorište u pozorištu, u kome igra sâm Đavo – ismevajući mladićevu slabost, podsmevajući se ljudskoj slabosti očekivanja nagrade i sreće. Nesreće se događaju i događaće se. Nema izabranih, nema samo srećnih, ima uvek svega u svakom, svega u jednom. Jetki komentari su obojeni cinizmom čoveka koji nema šta da izgubi upućenih svakom čoveku, koji “juri za brojevima“, dok mu smisao izmiče, odnosno izmiče i život sâm. Paralelno je slika porodice – roditelja nemoćnih da pomognu voljenima, u ovom slučaju sinu koji nestaje pred njima i postaje “prividno živ“.

Prihvatanje stvari koje ne možemo da promenimo je ključno u našim životima ukoliko želimo da živimo, ali u isto vreme to je prvi korak na dugačkom putu kojim moramo da koračamo, pokazujući nam da je moguće nemoguće, i da svi moramo savladati prepreke i prevazići postavljene granice. Samo tako ćemo pobeći iz kruga samosažaljenja, u kome smo nesposobni da učinimo korak, istovremeno ne želeći da ga učinimo, jer živimo u svetu okruženi različitim mogućnostima, čekajući na spasenje, ne videći da smo već spaseni. Cilj drame je pokretanje publike na emocionalni odgovor, gde svi treba da se zapitaju da li su sitnice koje nas čine nezadovoljnim, i koje život čine apsurdnim, zaista vredne našeg nezadovoljstva.

U predstavi igraju Ivan Zablaćanski, Maja Ranđić, Milorad Damjanović, Milena Pavlović-Čučilović, Vladimir Paunović, Vanja Stanković, Danica Ristovski i Slobodan Ćustić.

E. A.

Foto: bdp.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *